Den oversete fidus ved at købe sig et hus om vinteren

KLUMME: Der kan være 300 kr. før skat at spare på den månedlige ydelse, hvis man køber hus i januar i forhold til juni.

Ifølge tal, som Danske Bank har hentet fra Danmarks Statistik, er der en besparelse på 27.173 kr. ved at købe en lejlighed i januar i forhold til at købe den i juni, hvor de er dyrest. Der er tale om en lejlighed til én mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Der er vist ikke mange gode udsalgs­varer tilbage i de danske butikker, men det kan være, at man stadig kan nå at gøre en god handel.

På et helt andet område, der dog har noget større betydning for ens privatøkonomi, kan det måske også betale sig at gå på vinterudsalg.

Hvis man er på jagt efter en ny bolig, kan januar og de øvrige vintermåneder være et godt tidspunkt at slå til. Priserne er simpelt hen lidt lavere. Måske er sælgerne også lidt mere medgørlige, men det skal være usagt.

Ifølge tal, som Danske Bank har hentet fra Danmarks Statistik, er der en besparelse på 27.173 kr. ved at købe en lejlighed i januar i forhold til at købe den i juni, hvor de er dyrest. Der er tale om en lejlighed til én mio. kr.

Når det gælder husene er der en besparelse på 28.317 kr. ved at købe i januar i forhold til juni. Der er ligeledes tale om et hus til én mio kr.

Det betyder, at hvis man køber et hus til eksempelvis tre mio. kr., bliver det til en besparelse på ca. 85.000 kr. ved at købe i januar frem for juni. Det svarer til en besparelse på den månedlige ydelse på cirka 300 kr. før skat, viser Danske Banks beregninger. Sammenligningen kræver naturligt nok, at det selvsamme drømmehus er til salg i både januar og juni.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor der er denne forskel. Men det har vel noget at gøre med, at om sommeren – når haven står flot, og der er mere lys – er det bare nemmere at sælge huset. Flere vil sælge, og flere vil købe. Det er omvendt om vinteren, når det hele er mørkt og koldt, og der ikke er nogen blomster i haven. Hvis der tilmed kommer sne, kan det måske gøre hussalget endnu sværere.

Hertil kommer, at det for børne­familierne også rent praktisk kan være bedre at købe hus om sommeren end om vinteren. Det kan være nemmere at få en institutionsplads om sommeren, og hvis børnene skal skifte skole i forbindelse med flytningen, vil mange nok helst gøre det i sommerferien.

For de fleste er køb af nye ejerbolig den største post på familiens budget. Derfor skal man naturligt nok heller ikke bare fare ud og købe hus eller ejerlejlighed her i årets første måned. Familier køber ny ejer­bolig, når behovet er der – og for at få et sted at bo. Hvis man vil på vinterudsalg på boligmarkedet, er det som altid en god idé at være godt forberedt.

Det indebærer blandt andet klassikeren med at finde ud af, hvor meget man kan købe for. Læg et budget, som ikke er alt for stramt. Der skal være råd til uforudsete udgifter. Husk også at gennemgå de udgifter, der er ved at købe ny bolig. Det er omkostninger i forbindelse med optagelse af lånet og den alt for store regning, der kommer, når man skal have advokaterne til at gennemgå alle papirerne. På det område kan der måske være billigere løsninger.

Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank fremhæver desuden, at man ikke skal overgøre fordelene ved vinterudsalget på boligmarkedet. En af ulemperne ved at handle bolig om vinteren kan være, at der ikke er helt de samme boliger til salg, så det kan være sværere at finde den helt rigtige bolig.

Frederik M. Juel er økonomisk journalist på Berlingske Business