Den nye regering vil give billigere lån til sommerhusejere og fastfryse grundskylden. Danskernes boligformue slår ny rekord.

Den nye regering vil give sommerhusmarkedet en saltvandsindsprøjtning ved at hæve grænsen for, hvor meget man kan belåne et sommerhus med realkreditlån. Arkivfoto: Camilla Rønde Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til den nye trekløver­regering, skal det være mærkbart billigere at låne penge til et sommerhus. Et af forslagene i det nye regeringsgrundlag er at hæve grænsen for, hvor stor en del af et sommerhus man kan belåne med et realkreditlån – fra 60 procent af værdien til 75 procent.

Beregninger fra Nordea Kredit viser, at det kan gøre det omkring 1.300 kr. billigere hver måned at købe et sommerhus til en million kroner, hvis det finansieres med et 30-årigt F5-lån med ti afdragsfrie år og et tiårigt banklån med afdrag.

Ved 60 procent belåning i realkredit og 35 procent belåning i banker er den månedlige ydelse 3.960 kroner om måneden efter skat. Men hvis lånegrænsen hæves til 75 procent, og banklånet derfor kun fylder 20 procent af sommerhusets værdi, bliver den måned­lige ydelse kun 2.700 kr.

»Hvis sommerhuskøberne får adgang til at finansiere et sommerhus med 75 procent realkreditlån i stedet for de 60 procent, de har mulighed for i dag, vil det betyde, at efterspørgslen på sommerhuse stiger til glæde for de nuværende ejere,« vurderer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Hun advarer om, at sommerhusejere risikerer at blive mere udsatte for fremtidige prisfald.

»Med de nuværende regler har langt de fleste sommerhuskøbere sparet en stor del af de 40 procent, de ikke kan belåne i realkredit­instituttet, op, inden de underskriver en købsaftale - enten ved at putte i sparegrisen eller ved at have oparbejdet friværdi i deres helårsbolig. Man kan derfor frygte, at en ændring af reglerne vil betyde, at sommerhuskøberne vil blive mindre polstrede i fremtiden, hvis belåningsgrænsen hæves til 75 procent,« fremhæver Lise Nytoft Bergmann.

Forslaget om at hæve belåningsgraden for sommerhuse blev spillet på banen af erhvervs­- ord­fører Torsten Schack Pedersen (V) allerede i sommer.

Ny regering vil fastfryse grundskylden til 2020

Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Landets nye regering lægger op til at fastfryse ejendomsskatten på jord på det nuværende niveau. Ikke kun i 2017, som det allerede er vedtaget i finansloven, men også i 2018, 2019 og 2020. Det vil skåne boligejere i specielt hovedstadsområdet for de femcifrede stigninger i jordskatten, der ligger i det nuværende system.

Hidtil er Folketinget dog kun blevet enig om selve systemet til at vurdere ejendomme – ikke om, hvilken skat der skal opkræves.

Det forventes først at blive vedtaget i begyndelsen af det nye år, men den nye regering spiller altså allerede nu ud med en fastholdelse af grundskylden.

UGENS TAL: Boligformuen er rekordhøj

3.142
milliarder kroner udgjorde boligejernes samlede boligformue i tredje kvartal 2016. Det er det højeste målte niveau nogensinde og skyldes de stigende boligpriser. Danskernes friværdi løber til gengæld knap så stærkt på grund af øget udlån i efteråret. Den er dog vokset massivt de senere år og har givet sekscifrede friværdier i alle landsdele. I Nordjylland er friværdien steget mest, viser beregninger fra Nykredit Markets.

Økonom venter stigende benzinpriser

De danske bilejere har udsigt til, at det bliver dyrere at fylde bilen op med benzin. Det vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet på baggrund af onsdagens aftale mellem de 14 OPEC-lande.

»I 11. time og under et stærkt præstations- og tidspres blev landene enige om at reducere deres olieproduktion til 32,5 millioner tønder. Alle væsentlige olieproducenter var nødt til at give sig. Reaktionen på oliemarkedet udeblev ikke, og en overgang var prisen steget tæt på ti procent i timerne efter annonceringen,« skriver han i en kommentar.

Selv om den stigende oliepris vil smitte af på tallene på standerne, opfordrer Per Hansen bilisterne til at tage en dyb indånding, før de drøner ud for at hamstre benzin.

»Der er ingen grund til for alvor at frygte markante stigninger, men 0,50 kroner per liter ekstra de kommende kvartaler kommer bilisterne nok ikke uden om. Alene på grund af aftalen,« skriver han.

Investeringsøkonomen understreger dog, at aftalen først skal træde i kraft til januar, og at der stadig kan være et stykke vej fra aftale til handling.

Boligpriserne tog et nyt dyk i september

September bød på endnu et fald i boligpriserne på henholdsvis 0,6 procent for huse og 1,6 procent for lejligheder i forhold til august. Det fremgår af Danmarks Statistiks månedlige tal for prisudviklingen på boligmarkedet.

Tallene har været ventet med lidt ekstra spænding, da også august viste faldende boligpriser, og det dermed kunne være en første indikation på en reel opbremsning på boligmarkedet. Det skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Selv om tendensen vækker ærgrelse hos chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit, forventer hun ikke, at de faldende priser vil fortsætte.

»Dagens tal er ikke bekymrende, da det er helt normalt, at de månedlige boligpriser svinger lidt op og ned. Det er ikke de helt samme huse, der bliver handlet i alle måneder, og derfor tager vi dages ærgerlige tal med ro,« skriver hun i en kommentar med henvisning til, at huspriserne over det seneste år er steget med 3,8 procent, mens lejlighederne er steget med 6,7 procent.