Den næste store restskat er på vej

Det kan blive dyrt at have kludder i sine indbetalinger til en ratepension. Det koster restskat, hvis man betaler mere ind end grænsen på lidt over 50.000 kroner årligt.

Det er bøvlet at få flyttet penge fra en ratepension til en livrente. Det kræver blandt andet underskrifter fra arbejdsgiveren. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskeden fra Skat var klar, da selvangivelsen landede i indbakken. Du har betalt for meget ind til din ratepension, og du skylder derfor 30.000 kroner i skat.

Hjælp, der røg morgenkaffen vist langt ned i den gale hals. Endnu en gang havde jeg kludret i det med min pension. Det var sidste år, da selvangivelsen for 2013 kom. Denne gang pakket ind med et noget ubehageligt budskab, der også koster strafrenter. Og det var vel at mærke andet år i træk, at jeg ikke havde styr på min pension.

Problemet er, at man hvert år kun kan indbetale lidt over 50.000 kroner til en ratepension og samtidig få fuldt skattefradrag. Det var et loft, der blev indført tilbage i forbindelse med finansloven for 2012. Det var endnu en af de gange, hvor de gode politikere på Christiansborg muntrede sig med at lave nye regler for danskernes opsparing til pension. Mere præcist blev grænsen dengang sat ned fra 100.000 kroner om året til 50.000 kroner.

Bøvlet at flytte pengene

Den nye grænse giver ikke det store bøvl, hvis man kun betaler ind til pension i et selskab. Det gør langt de fleste. Til gengæld er reglerne bestemt ikke lavet til, at man betaler ind på en ratepension til to forskellige pensionsselskaber. Så betaler man ind op til grænsen i det ene selskab og ryger over grænsen med de penge, man betaler ind til en ratepension i det andet selskab, og så venter der sure ord på selvangivelsen fra skattefar.

Heldigvis kan man godt få pengene tilbage ved at flytte en del af ratepensionen over til en livrente, hvor der stadig er ubegrænset fradrag. Det burde være nemt og enkelt, men det er det ikke. Formularer skal printes ud og underskrives af arbejdsgiveren.

Jeg skriver til daglig om pension og plejer at sige, at jeg er en af de få danskere, der interesserer sig for emnet. Men når det kommer til min egen pension, er jeg bestemt ikke noget dydsmønster. Jeg ved, at jeg også sidste år betalte for meget ind på min ratepension, og at jeg igen skal til at arbejde for at få den store restskat retur. Det er først for 2015, at problemet er blevet ordnet.

Jeg kan ikke give andre end mig selv skylden for, at jeg får den ekstraregning fra Skat. Alligevel giver det stof til eftertanke.

På Christiansborg er politikerne vilde med at få danskerne til at spare mere op til pension.

Det lyder også som en god idé, men hvorfor lader de samme politikere så en konstant regn af nye regler drysse ned over de danske pensionsopsparere?

Danskerne har samlet set mange milliarder kroner opsparet til pension. Og hver gang riget fattes penge, er jeg nervøs for, at de på den ene eller anden måde vil forgribe sig på den store pengetank. Politikerne skal give os en pause og lade danskerne og vores pension passe sig selv.