Den lave oliepris svarer til klækkelig skattelettelse

Den lave oliepris passer som fod i hose til dansk økonomi lige nu. Men hvad sker der egentlig, hvis olieprisen stiger igen?

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står du også med et lille smil på læben, når du tanker bilen og lader blikket hvile på tankstationens tællere? Så er du formentlig ikke den eneste.

En gennemsnitlig dansk familie bruger i dag 250 kroner mindre på brændstof om måneden, end for knap halvandet år siden, da det igangværende olieprisfald tog sin begyndelse. Det svarer til en årlig besparelse for en familie på 3.000 kroner.

Sådan lyder vurderingen fra privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Mere indirekte rammer den lave oliepris også danskernes privatøkonomi. Transport af almindelige forbrugsgoder bliver også billigere, og det slår langsomt igennem på produktpriserne.

»Den effekt kommer langt mere gradvist og kan være sværere at regne ud. Men benytter man forskellige modeller kan vi se, at danskerne familie ad den vej sparer yderligere 200 kroner om måneden,« siger Las Olsen og fortsætter.

»Det er ret meget. Og bestemt noget, der kan måle sig med en mærkbar skattelettelse,« siger han.

Så for den enkelte familie er olieprisfaldet altså rykket direkte ind på kontoudtogene.

Hæver vi blikket en smule, så er olieprisfaldet ifølge Las Olsen også overordnet godt for dansk økonomi. Ganske vist lider statskassen, der mister indtægter fra skat på olie, men omvendt er prisfaldet gefundenes fressen for dansk økonomi lige nu. Her er der nemlig primært brug for at få gang i forbruget.

»I den situation, vi er i lige nu, passer prisfaldet på olien ret godt,« siger Las Olsen.

Faktisk tøver han ikke med at udpege olieprisfaldet som netop den faktor, der er årsag til, at vi ser et opsving. Nationalbankdirektør Lars Rohde kom i går med sin vurdering: Der er et opsving, men ikke brølende

En fortsat faldende oliepris holder altså gang i økonomien lige nu. Omvendt er det næppe en faktor, vi skal sætte vores lid til som den store vækstkatalysator i fremtiden. De store privatøkonomiske effekter er allerede høstet. Siden sommeren 2014 er priserne for en tønde råolie faldet med omkring 70 dollar. Alt tyder på, at prisfaldet fortsætter, men med oliepriser på det nuværende lave niveau, vil det kommende fald i olieprisen næppe være i samme størrelsesorden.

Men bliver vi så ramt af en boomerang, hvis olieprisen på den længere bane muligvis vender?

Det vil alt andet lige kunne mærkes på pengepungen, men for dansk økonomi behøver det ikke være skidt, vurderer Las Olsen.

»Når den tid kommer kan dansk økonomi jo befinde sig i en situation, hvor tingene er ved at stramme til. Så hvor slem en stigning i olieprisen vil være for dansk økonomi, kommer helt an på omstændighederne,« siger han.