Den græske krise er godt nyt for boligejerne

Den enes død er den andens brød. Gældskrisen i Grækenland vil på den korte bane betyde billigere fastforrentede boliglån til danskerne, lyder det fra investeringsøkonom.

Uroen i Grækenland åbner et vindue for billige fastforrentede boliglån til danskerne, spår investeringsøkonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på den seneste tids rentestigninger er der nu udsigt til, at de danske boligejere får en smule medvind. Ifølge investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, vil de lukkede græske banker få investorerne til at søge mod danske realkreditobligationer. Det vil få kurserne til at stige og presse renterne på de 30-årige fastforrentede lån ned.

»Folk er forvirrede, frustrerede og nervøse. Jeg forventer derfor, at investorerne - i hvert fald for en kort stund - vil vende tilbage til den sikre havn. Og det er der, at de danske boligejere kommer ind i billedet,« siger Per Hansen.

Da investorerne ønsker at have færre penge anbragt i eurozonen, vil de vende blikket mod Tyskland og randområderne til eurozonen, hvor risikoen for at komme ud i noget ufordelagtigt er mindre.

»Danmark ligger i ly af Tyskland og er ikke fedtet ind i garantier over for eurolandene. Derfor betragtes vi som den ultimativt sikre havn. Og på kort sigt er den enes død er den andens brød, da det vil få renterne til at falde. Det vil betyde, at 3 pct. og 2,5 pct. lånene kommer mere i spil igen,« siger han.

Står man og skal hjemtage et fastforrentet lån, er det med at være hurtig på aftrækkeren. De attraktive kurser på 2,5 pct. og 3 pct. lån kan nemlig blive en kort fornøjelse.

Grækerne har sat næste søndag som deadline. Her skal de enten skal stemme ja eller nej til Europa. Bliver det et ja til den aftale, som IMF (Den internationale Valutafond) og EU har fremlagt, vil det få de sydeuropæiske renter til at falde en smule, mens de nordeuropæiske vil stige let. Siger grækerne nej ved folkeafstemningen, vil billedet være omvendt, forklarer Per Hansen.

»Risikoen for et Grexit er steget, men det er fortsat det mest sandsynlige, at grækerne, hvis ikke der bliver lavet om på folkeafstemningen næste søndag, stemmer ja til Europa og tvinger Syriza til at gå af,« siger han.

Derfor vil usikkerheden kulminere i denne uge. Og for nogle boligejere kan det komme til at betyde, at de vil huske tilbage på »den græske krise« som det, der sikrede dem en meget lav rente på deres 30-årige boliglån.

»For boligejere, der er til fastforrentede lån, kan der meget vel komme et eller to kurspoint ned i kursturbanen. Så hvis man står og vakler mellem, om man skal tage et 3 pct. lån eller vente lidt og se, om renterne kommer lidt ned igen, kan det godt være, at der kommer så meget kursmedvind i den kommende uge, at beslutningen tipper,« siger investeringsøkonomen.

Isoleret set er det altså positivt for boligejerne, at det ser så skidt ud for grækerne, konkluderer han.