Den dyre og pinefulde skilsmisse

Nedtur. Noget af det værste i denne verden er for de fleste en skilsmisse, som tilmed koster en formue. Læs her hvad et knirkende ægteskab kan ende med at koste, hvis det afsluttes med en skilsmisse.

Skilsmisse kan blive en dyr affære, og der er meget at tænke på. F.eks. skal der betales børnepenge af den far eller mor, som ikke har børnene boende hos sig. Det kan let løbe op i flere tusinde kroner om måneden og gøre det noget nær umuligt at få en bare nogenlunde god økonomi i lang tid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverdagen ændrer sig dramatisk for de op mod 40 ægtepar, som hver eneste dag året rundt bliver skilt i Danmark. Ikke kun fordi familien splittes, børnene påvirkes, indboet skal deles, og mange ender med at bo alene i ensomhed. Også på det økonomiske plan har en skilsmisse store konsekvenser.

Væk efter en skilsmisse er som hovedregel muligheden for at have villa, bil, tage på en dyr sommerferie, gå på restaurant eller tillade sig anden luksus. Det gælder for både mand og kvinde, og især hvis de ikke finder en ny partner at bo sammen med.

Alt skal anskaffes påny

En skilsmisse er nemlig langt dyrere, end de fleste lige forstiller sig. Den kan let løbe op i så meget som 250.000 kroner. Flere penge end langt de fleste tjener på et helt år efter skat.

Grunden til, at det er så dyrt at blive skilt, er, at de fleste familier køber en masse ting i fællesskab uden at tænke på risikoen for en fremtidig skilsmisse. Når skilsmissen kommer, så bliver det pludselig nødvendigt at skulle anskaffe sig ekstra eksemplarer af en masse dyre, men helt nødvendige ting. Det gælder ikke alene store ting som bolig og bil, men også relativt mindre ting som eksempelvis møbler, hårde hvidevarer, udstyr til børn og så videre.

Det er de færreste, der kan vente med at anskaffe sig den slags efter en skilsmisse, så det kan derfor være nødvendigt for mange at tage et lån for at kunne købe det alt sammen.

»Der er mulighed for at aftale særeje for en pensionsordning, ligesom ægtefæller kan aftale, at en kapital- eller ratepension fortsat skal deles mellem ægtefællerne. «


Men der skal eksempelvis også betales 500 kroner i gebyr til statsamtet, når der søges om skilsmisse. Det koster ikke noget at søge om separation. Dertil kommer stribevis af andre udgifter, eksempelvis honorar til advokat ved bodeling, flytteomkostninger, oprettelse af ny telefonlinje, bredbånd, mobiltelefon og kabel-TV.

Ofte skal der også betales salær til ejendomsmægler og øvrige omkostninger ved at sælge den fælles ejerbolig, som let løber let op i 100.000 kroner. Mange presses også til at flytte til en ny og mindre bolig, hvor der let kan være store udgifter til oprettelse af nye boliglån og måske køb af ny bil.

Børnepenge og ægtefællebidrag

Endelig skal der også betales børnepenge af den far eller mor, som ikke har sine børn boende hos sig. Det kan let løbe op i flere tusinde kroner om måneden og gøre det noget nær umuligt at få en bare nogenlunde god økonomi årtier frem i tid. Børnebidraget afhænger af ens indkomst og skal som udgangspunkt betales til børnene fylder 18 år.

Er der stor forskel på ægtefællernes indkomst, skal der også betales ægtefællebidrag. Hvor meget der skal betales, kan man aftale selv, og kan der ikke nås til enighed, afgøres det af Statsforvaltningen.

Normalt er bidraget på en femtedel af forskellen mellem parternes bruttoindtægter. Hvis den ene part har en bruttoindtægt på 25.000 kroner, og den anden part har en indtægt på 50.000 kroner, er forskellen 25.000 kroner. En femtedel af dette beløb er 5.000 kroner. Både børne- og ægtefællebidrag kan trækkes fra i skat med 33 procent i skatteværdi. Denne skatteværdi er dog under nedtrapning til 25 procent frem mod 2019.

Lav ægtepagt - mens I er venner

Pensioner er derimod en af de ting, som slet ikke påvirkes på samme voldsomme måde som før, når ægteskabet begynder at knirke.

Før skulle alle kapital- og ratepensioner således deles ligeligt, mens eksempelvis tjenestemandspensioner og livrenter ikke skulle deles. Men nu skal ingen pensioner overhovedet deles, hvis man har været gift i mindre end fem år. Har man været gift i længere tid, er det kun, hvis den ene ægtefælle har en helt urimelig stor pension, at en deling kan komme på tale.

Langt de fleste af danskernes samlede pensionsopsparinger er dog rimelige. Men der er altså mulighed for at få kompensation, hvis den ene ægtefælle har været på deltid i en periode, fordi det var bedst for familien, eller man har været gift i mere end 15 år, og der er stor forskel på værdien af ægtefællernes pensioner. Synes man de nye regler er uretfærdige, er der mulighed for at aftale særeje for en pensionsordning, ligesom ægtefæller kan aftale, at en kapital- eller ratepension fortsat skal deles mellem ægtefællerne.

Derfor anbefales det ofte, at ægtefæller sætter sig ned og laver en ægtepagt, mens de stadig er gode venner. Her kan man så aftale, om pensionsordningerne skal deles. Hvis man ikke gør det, beholder parterne som udgangspunkt deres egne pensionsopsparinger.

Disse forholdsvis nye regler er som ofte til størst fordel for de mænd. I langt de fleste tilfælde er det nemlig manden, som har den højeste pensionsopsparing. I gennemsnit har gifte mænd 60 procent større pensionsformuer end gifte kvinder.

Der vil dog være tilfælde, hvor det er manden, som kommer til at stå med skægget i postkassen. Det er den lille selvstændige erhvervsdrivende, som de første par år ikke har haft råd til at oprette en pensionsordning til sig selv, eller som måske har betragtet den lille virksomhed som selve pensionsopsparingen.

Hvis han bliver skilt fra sin kone, som har en pensionsordning gennem sit arbejde, får han intet af hendes pension, mens hun får halvdelen af virksomhedens værdi - samtidig med at hun beholder sin egen pension.