De unge vil selv bestemme over pensionsalderen

Stadig flere unge er begyndt at spare ekstra op til pension. De vil selv bestemme, hvornår de vil gå på pension.

»Det er en ny puls, der har ramt de unge. De begynder tidligere at interessere sig for pension, « siger forbrugerøkonom i PFA, Carsten Holdum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen

Karrieren er i femte gear, jobbet er godt, og lønnen god. Så er det blevet tid til også at sætte lidt ekstra penge af til pensionen. Sådan lyder konklusionen hos rigtig mange unge danskere.

Efter en række træge år har danskerne igen sat turbo på deres opsparing til pension med frivillige indbetalinger. Og det er specielt blandt de unge, der er kommet mere fart på. En række pensionsselskaber mener, at udviklingen skyldes, at mange af de unge modsat regeringens ønsker ikke nødvendigvis har lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Det er tal fra landets største pensionsselskab, PFA Pension, der viser den nye trend. Tallene bliver bakket op af alle de andre store spillere i branchen i form af Danica Pension, Nordea Liv & Pension, Sampension samt AP Pension.

I opgørelsen fra PFA kan man se, at der i første halvår har været 20 pct. flere kunder, som frivilligt har betalt ekstra ind til pension. I gruppen af kunder under 35 år er der en stigning på hele 66 pct. blandt dem, som sætter flere penge af til den tredje alder.

Forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum mener, at de unge simpelt hen ikke tror på, at de kan få de samme offentlige ydelser i pension, som deres forældre har fået.

»Det er en ny puls, der har ramt de unge. De begynder tidligere at interessere sig for pension. Der er stadig flest blandt de ældre, som sparer ekstra op, men dér foregår det mere naturligt. Det er hos de unge, der er sket et signifikant skifte i mønstret,« siger Carsten Holdum.

»Det er gået op for de unge, at de skal leve en del længere. Så hvis de vil have råd til en god pensionisttilværelse, mens de stadig er forholdsvis friske, kræver det, at de kommer i gang med opsparingen i god tid,« siger Carsten Holdum, der fremhæver, at der generelt i befolkningen er en øget bevidsthed om at sætte penge af til pensionen.

I undersøgelsen fra PFA medvirker 318.000 af selskabets kunder. Omkring 70.000 af dem sparer nu ekstra op til pension. I aldersgruppen under 35 år er det nu 15 pct. af kunderne, der betaler ekstra ind.

Det er kraftigt stigende i forhold til tidligere år, lyder det fra PFA.

Der findes ingen særskilte tal for, hvor mange danskere der sparer frivilligt op til pension. Heller ikke hvor meget de frivillige indbetalinger i alt beløber sig til.

De samlede indbetalinger til pension var i 2014 lige under 110 mia. kroner.