De sidste kramper fra SP-opsparingen

Tvangsopsparingen SP er stadig i live. Men det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før den lukkes helt ned.

ATPs direktør Lars Rohde har allerede opfordret politikerne til at overveje, om SP-ordningen helt skal ophøre, fordi de få tilbageværende penge ikke kan forvaltes økonomisk forsvarligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med 43 milliarder kroner. Men nu er der kun tæt ved fire milliarder kroner tilbage. Det er danskernes SP-penge som svinder ind med stor hast hos ATP i Hillerød.

ATP oplyser således, at 82 procent af alle de tre millioner konti med SP-penge er hævet ind til videre, og at der fortsat kommer breve fra tæt ved 8.000 danskere hver uge, som også vil have deres penge udbetalt.

Det er dog konti med de største opsparinger, som er blevet hævet først, mens flertallet af de tilbageværende er relativt små. Så derfor er det nu 90 procent af de 43 milliarder kroner, eller lige så meget som 38,7 milliarder kroner, der er udbetalt før skat.

ATP overvejer nu sammen med Beskæftigelsesministeriet, om ordningen skal lukkes helt ned og de sidste penge tvangsudbetales. Det vil formentlig ske, og især hvis ordningen fortsætter med at skrumpe ind i størrelse fra det nuværende niveau.

Få tegn på øget forbrug

Alle har ved udbetalingen skulle betale 35 procent i skat af de første 15.000 kroner og 50 procent af resten, men det betyder så også, at der nu er sluppet over 20 milliarder kroner fri til forbrug herhjemme i løbet af de sidste få måneder.

Det private forbrug herhjemme er på tæt ved 800 milliarder kroner årligt, så hvis alle pengene bliver brugt i år, vil det løfte det private forbrug med 2,5 procent. Så meget ventes forbruget dog slet ikke at stige i år. Det ventes faktisk at falde med mere ned tre procent, fordi det allerede i den første del af året er gået betydeligt tilbage.

Endnu er der også kun få tegn på, at danskerne i stor stil væger at futte deres SP-penge af på rejser, restauranter og rødvin. Mange har således formentlig sparet pengene op andre steder eller brugt dem til at afvikle gammel gæld med.