De riges formuer styrtdykker

Prisfaldet på boliger går hårdest ud over borgerne i de rigeste kommuner – hvor stigningerne i huspriserne også var størst frem til 2006.

Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene siver ud af de danske mursten, og den gennemsnitlige husejer er ikke længere millionær i friværdi.

Det viser en opgørelse over udviklingen i danskernes formuer gennem det seneste år, som Danske Bank, Realkredit Danmark og Danica har foretaget for Berlingske Business.

Især i de rigeste kommuner i hovedstadsområdet er friværdien faldet - i mange tilfælde med over en halv million kroner pr. parcelhus på blot et år.

Rigest i byen

Borgerne i storbykommunerne er dog stadig langt rigere end i landkommunerne. En boligejer på Frederiksberg har typisk en formue på 5,4 millioner kroner i friværdien og pensionsopsparing, mens borgere på Læsø har en gennemsnitlig formue på 971.000.

Men udviklingen i de to kommuner er gået i hver sin retning. På Frederiksberg er friværdien faldet med 546.000 pr. hus på et år, mens den på Læsø er steget – dog kun med godt tusind kroner.

Afdæmpet udvikling i landkommunerne

”Udviklingen hænger nøje sammen med, at det er i de velstående områder, friværdierne er steget voldsomt gennem de sidste fem år. Det er der, huspriserne nærmest eksploderede i takt med rentefald, fremgang i økonomien og adgangen til nye lånetyper. Rigtigt mange ville tydeligvis gerne have et hus tæt på storbyen,” skriver privatøkonom Las Olsen i tilknytning til analysen.

Samtidig har udviklingen i huspriserne i de fleste landkommuner været betydeligt mere afdæmpet, og derfor er forskellen mellem formuerne i de rige og fattige kommuner indsnævrede.

Stadig større forskel på rige og fattige

Men Danmark er fortsat skævt i forhold til borgernes formuer, og forskellen på rige og fattige kommuner er trods det seneste års indsnævring stadig større, end den var for ti år siden.

”Således kan en gennemsnitlig husejer i Gentofte sælge sit hus, betale sin gæld, købe et nyt hus i Tønder - og stå tilbage med nul gæld og 2,3 millioner kroner i lommen. Foruden de 1,3 millioner, han typisk vil have på sin pensionsopsparing,” påpeger Las Olsen.

Friværdier og pensionsopsparingernes størrelse følges ad, så ejere af et hus på Lolland kun har en friværdi på 430.000 kroner samt en pensionsopsparing i den lave ende af spekteret.

Priserne og friværdierne er opgivet på basis af andet kvartal i år og på tal for belåningen af husene i Realkredit Danmark. Pensionsformuerne er baseret på oplysninger fra Danica Pension.