De rige vinder – de fattige taber

Det gælder om at have en høj løn og en lav gæld, hvis man vil have mest muligt ud af Skattekommissionens forslag til en skattereform.

De, der har, skal mere gives... En skattereform kan medføre større velstand til de velhavende og knap så meget mere i posen til de lavtlønnede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Halldor Kolbeins
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere med høje indkomster og lav gæld – typisk de lidt ældre – vinder stort på Skattekommissionens forslag. Omvendt er lavtlønnede med høj gæld – typisk de lidt yngre – de store tabere.
Det er konklusionen, efter Børsen i går kunne løfte sløret for dele af Skattekommissionens udspil, som først skulle have set dagens lys i starten af februar.
Hvis de lækkede informationer holder vand, vil højtlønnede få størst gavn af en sænkning af personskatten til 40 procent i bunden og 54 procent i toppen.


Det betyder, at en velhavende familie med en husstandsindkomst på 1,5 millioner kroner og et fastforrentet seks procents obligationslån på 2,2 millioner kroner får skattelettelser på 54.000 kroner i forhold til i dag.

Omvendt må den typiske LO-familie med en husstandsindkomst på 635.000 kroner og en gæld på 1,2 millioner kroner nøjes med en besparelse i skatten på 630 kroner i forhold til i dag.
»Det viser, at en typisk LO-familie får væsentligt mindre ud af ændringerne end den vellønnede direktørfamilie. Og forskellen forøges, hvis LO-familien samtidig sidder med en stor gæld,« siger partner i KPMG, Erik V. Petersen.


 
Det vil medføre, at forslagene, som de er beskrevet i Børsen, vil øge generationskløften. Danskere lidt oppe i årene har typisk afdraget størstedelen af deres boliggæld. En sænkning af rentefradraget gør derfor ikke så ondt.
Unge boligejere i klemme

For yngre familier, som netop har bevæget sig ud på boligmarkedet, er der risiko for, at det ikke bare kommer til at gøre ondt – det kan vise sig at være fatalt.
Lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, forudser nemlig, at en lang række personer med stor boliggæld kan komme i klemme, hvis rentefradraget sænkes.
Danskere, som bor i lejebolig, vil få gavn af mindre skat på arbejde. Samtidig bliver de ikke ramt af et lavere rentefradrag i samme grad, fordi den største gældspost i danske familier typisk vil være boliggælden.
Så vinderen af Skattekommissionens forslag er den højtlønnede, som bor til leje eller har en lav gæld. Hvis han samtidig bor tæt på sit arbejde, så han ikke rammes af det lavere kørselsfradrag og de øgede afgifter på olie, kan han godt gå en cru op, når det daglige glas rødvin indtages om aftenen. Omvendt taber de unge, nybagte husejere med stor gæld og relativt lave lønninger. Ligger huset langt fra arbejdspladsen, er det helt skidt.
Læs også: Hvem får gavn af en skattereform?