De københavnske ejerlejligheder gennembryder psykologisk prisloft

Der skal en god pengepung til for at købe en ejerlejlighed i Hovedstaden. De gennemsnitlige kvardratmeterpriser gennembrudt en psykologisk grænse.

Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal virkelig penge op af lommen, hvis man gerne vil købe en ejerlejlighed i Hovedstaden. Kvardratmeterpriserne på ejerlejligheder i København og på Frederiksberg er nu røget op på over 40.000 kr.

Det viser de nyeste tal fra Realkreditrådet. I opgørelsen kan man se, at der ved udgangen af juni var i alt 60.086 ejendomme til salg.
Udbuddet er fordelt på 39.380 parcel- og rækkehuse, 7.385 ejerlejligheder og 13.321 sommerhuse. I forhold til i fjor er der tale om en stigning på 1.134 ejendomme.

Når det gælder priserne pr. kvardratmeter, er det ejerlejlighederne, som er topscorerne. Den gennemsnitlige kvardratmeterpris på ejerlejligheder i Købenavn og Frederiksberg er på henholdsvis 41.352 og 44.428. Det er det hidtil højeste.

»Det siger sig selv, at der skal en rimelig god pengepung til at købe en lejlighed efterhånden. I Århus hvor der også er mange ejerlejligheder udbydes en gennemsnitlig kvadratmeter til godt 30.000 kr. I de øvrige større provinsbyer kommer man langt for 15.000 kr,« skriver boligøkonom og afdelingsdirektør i BRFKredit, Mikkel Høegh, i en kommentar.

Han fremhæver, at der er ret gode muligheder for at købe hus for samme pengesum i pendlerafstand omkring de større byer, hvor de aktuelt udbudte kvadratmeter koster omkring 25.000 kr.

»Alligevel er der rift om ejerlejlighederne, hvilket ikke mindst skyldes at ejerlejlighederne rent skattemæssigt behandles noget lempeligere end parcelhuse. Denne asymmetri i beskatningen betyder, at det fortsat godt kan være attraktive at betale mere end 10.000 kr. pr. kvadratmeter,« skriver Mikkel Høegh.

Når det gælder parcelhusene skriver Realkreditrådet i en kommentar, at der er 7 pct. flere huse til salg på Sjælland, mens huskøbere i Jylland og på Fyn har henholdsvis 2 pct. og 4 pct. færre huse at vælge i mellem.

»På landsplan er der omtrent det samme antal huse til salg som for et år siden. Bag det ligger en udvikling, hvor der er flere huse til salg på Sjælland. Især i hovedstadsområdet og i Østsjælland er der kommet flere huse til salg, mens der er færre huse til salg i de fleste områder i Jylland og på Fyn,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

De udbudte huse har i gennemsnit stået til salg i godt 9,5 måneder. For et år siden stod husene til salg i 10 måneder.