De første kriseramte andelshavere reddet

De første kriseramte andelshavere er nu på vej ud af deres økonomiske mareridt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cirka 90 beboere i den konkurstruede andelsforening Lyngby Søpark har efter halvandet års forhandlinger nu indgået en aftale med Realkredit Danmark, som betyder, at de bliver frigjort af deres bindinger og slipper for høj husleje, skriver Politiken.

»Det er første gang, der er indgået en sådan aftale for en af de andelsboligforeninger, som for tiden er i problemer på grund af kreative lån og urealistiske budgetter«, siger Jan Schøtt-Petersen, som er formand for Danske Boligadvokater.

Sagen i Lyngby Søpark er relevant for tusindvis af danskere, som bor i trængte andelsboligforeninger. Politiken skrev i sidste uge, at 7,7 procent af andelsboligforeningerne i hovedstaden er teknisk insolvente og dermed truet af konkurs.

De stavnsbundne andelshaveres skæbner har hidtil været omgærdet af spekulation om, hvorvidt deres bank kunne tvinge dem til at forblive andelshavere og afkræve dem store beløb som ny sikkerhed. Nu peger meget imidlertid i retning af aftaler som Lyngby Søparks:

»Det her vil være den praktiske fremadrettede løsning i denne type sager«, siger Jan Schøtt-Petersen.

Selv om flere beboere i Lyngby Søpark mister hundredtusindvis af kroner i indskud hver, er de lettede. Efter små to års uvished betyder det mere at slippe for at være bundet, siger beboeren Semail Wanscher. Hun får sin husleje på 9.500 kr. halveret:

»Det er næsten umuligt at tro på, at vi har fået den her løsning. Det er et mareridt, der slutter nu«.

Realkredit Danmark lider store tab på aftalen, vurderer beboernes advokat, Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby:.

»Men alternativet - en konkurs eller tvangsauktion - ville være endnu værre for dem, for ejendommen ville sandsynligvis blive solgt for en meget lav pris«.

Realkredit Danmark ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men den aktuelle situation med konkurstruede andelsboligforeninger sætter sig spor:

»Der stiftes fortsat sunde andelsboligforeninger, og vi er ikke i panik, men der er ingen tvivl om, at buen i nogle tilfælde er blevet spændt for hårdt, og det har vi selvfølgelig lært af«, siger kreditchef Michael Hermansen fra RD.