De dyre boliger i København trækker Sjælland op

Den historisk store forskel på priserne på især lejligheder i København og husene på resten af Sjælland er den motor, der er ved at trække omegnens boliger med op til højere priser.

Den historisk store forskel på priserne på især lejligheder i København og husene på resten af Sjælland er den motor, der er ved at trække omegnens boliger med op til højere priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere på Sjælland kan vejre morgenluft, efter at de i flere år har kigget fra sidelinjen på prisfesten blandt de københavnske boligejere. Blandt alle landets regioner er Sjælland den, der i de seneste tal for boligmarkedets udvikling har oplevet den største fremgang på ti procent i antallet af handler i år, mens priserne er steget med 2,2 procent i den seneste årsopgørelse mod 1,6 procent i den foregående.

Flere økonomer bekræfter tendensen til, at boligmarkedet i og omkring hovedstadsområdet har nået et vendepunkt, hvor købere af nød eller lyst søger længere væk fra byen, fordi de får mere for pengene, jo længere de søger væk fra København.

»Bytteforholdet er meget attraktivt i øjeblikket, så ringene er ved at sprede sig i vandet,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.Nordea Kredit har på baggrund af de seneste boligpristal beregnet bytteforholdet mellem en 80 kvadratmeter lejlighed i København og et hus på 140 kvadratmeter uden for København. I mange tilfælde og så tæt på København som Ishøj Kommune kan lejligheden byttes ud med både op mod dobbelt så mange kvadratmeter og penge i lommen. Og det frister mange, vurderer flere økonomer.

»Vi oplever lige nu et knækpunkt, hvor de københavnske lejligheder er blevet så dyre, at almindelige lønmodtagere er nødt til at kigge væk fra hovedstadsområdet og i stedet flytte længere væk til andre byer. Det udskillelsesløb medfører, at priserne også begynder at stige i de områder, hvor køberne nu begynder at flytte hen,« siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

Lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak har også bemærket udviklingen.

»Vi får en spredning af prisstigningerne. Det løfter boligmarkedet længere ude, og den effekt har vi allerede nu med den prisstigning, vi ser i hovedstadsområdet, og som især gavner Sjællands-området,« siger Morten Skak.

Konkret viser Nordeas beregninger af kontantpriserne, at forskellen mellem en lejlighed i København og et hus på Sjælland er knap 40 procent større end i 2006, da priserne toppede inden finanskrisen. Og forskellen er omkring to en halv gang så stor, som i 1992.

Det giver et bytteforhold mellem lejligheden og huset i opgørelsen, som spænder mellem et plus på over halvanden million kroner ved at flytte så langt væk som til Lolland, mens der skal betales yderligere 2,7 millioner kroner oven i lejlighedens salgspris for at få et hus på Frederiksberg.

Netop de økonomiske årsager vejer ifølge sociolog Emilia van Hauen tungt i beslutningerne om boligkøb.

»Vi ser, at der er ekstremt meget fokus på at få budgettet til at hænge sammen i en familie, så det kan være en af faktorerne. Det kan også være en nødvendighed (at flytte uden for byen, red.), når man skal etablere sig i de unge år, hvor der ikke er så stort et økonomisk råderum,« siger hun.

Dertil kommer en tendens i tiden til at søge mod et sundt liv – især hvis der er børn –hvilket kan være endnu en grund til at flytte uden for byen og tættere på naturen.

Lise Nytoft Bergmann vurderer, at ringene fra de københavnske boligpriser kun for alvor har spredt sig i de nære kommuner, ligesom hun påpeger, at flere faktorer spiller ind på det samlede regnestykke for en flytning væk fra København og især et job i hovedstaden.

»Inden man lader sig friste af forskellen i priserne, er det vigtigt at tænke transporttiden ind, og der kan også være forskelle i faktorer som skatter og varmeudgifter, der spiller ind,« siger hun.

De fleste af økonomerne vurderer, at de københavnske priser på både lejligheder og huse vil fortsætte op en tid endnu. Men som på aktiemarkedet er det stort set umuligt at ramme præcis det punkt, hvor det vender, og jo længere man venter, desto større bliver risikoen for, at priserne pludselig falder igen, siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

»Flere har fået adgang til det københavnske boligmarked på grund af den højere købekraft, som den lave rente giver. Det er også en del af forklaringen på, at priserne fortsat stiger. Men når renten stiger, så vil det have større effekt i København end andre steder,« siger cheføkonomen.

Det skyldes, at der er begrænset mulighed for at bygge nye boliger for at dække efterspørgslen, og dermed vil renteudvikling og efterspørgsel drive priserne i København hurtigere op og ned end i områder, hvor nybyggeri kan dække noget af efterspørgslen, når renten og dermed købekraften stiger.