De breve som banken aldrig sender

Standardbrevene med fordelagtige tilbud fra banken har ret begrænset nytteværdi. Man skal selv tage affære, hvis man for alvor vil spare penge på sine boliglån og forbedre sin privatøkonomi.

Der er for alvor kommet gang i boligsalget i hovedstadsområdet igen – også her er på Bianco Lunos Allé på Frederiksberg. Lejlighederne i området har aldrig været dyrere end nu, og der kan derfor være penge at spare ved at tage tillægslån hos realkreditinstituttet og nedbringe de dyrere banklån. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

Af og til sker det, at jeg får et brev fra min bankrådgiver. »Åh nej, hvad nu?«, når jeg altid at tænke, når jeg ser brevets afsender, men efterhånden har jeg erfaret, at indholdet ikke er bekymrende nyt.

Det er oftest en slags rådgivning – fra min egen bankrådgiver. Eller det er naturligvis ikke ham selv, der har sendt det, men banken har skrevet hans navn nederst på brevet, så henvendelsen virker mere personlig og nærværende for mig.

»Lige nu er det fordelagtigt at omlægge fra F1-realkreditlån til et lån med fast rente,« står der i brevet. Aha. Brevet oplyser, at renten er meget lav, at kursen er attraktiv lige nu (så kurstabet er minimalt), og at jeg med en fast rente kan sikre mig mod fremtidige rentestigninger.

Det lyder jo fornuftigt nok. Men vil det sige, at banken tror, at renten snart stiger? Næ, det står der ikke noget om. Og det er der jo heller ikke nogen, der reelt ved. Altså er det ret begrænset, hvad jeg kan bruge dette brev til, og derfor plejer det da også at ryge samme vej som mine tomme mælkekartoner.

Da jeg købte lejlighed for nogle år siden, valgte jeg bevidst et F1-lån med afdragsfrihed – et af de mest usikre lån, men også et af de billigste.

De sparede afdrag bruger jeg til at afdrage ekstra på mit boliglån i banken, hvor renten er godt fem procent og dermed meget højere end på realkreditlånet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Hvis jeg lagde mit F1-lån om til et lån med fast rente, ville jeg ikke kunne afdrage lige så meget på mit dyrere banklån. Men det står der ikke noget om i brevet fra min rådgiver.

Jo jo, skulle renten gå hen og stige om et øjeblik, ville det selvfølgelig være rart at have fast rente, men det er der som sagt ingen, der kan spå om, og foreløbig ser jeg ingen tegn på, at en stor rentestigning er på vej.

Her er et brev, som jeg hellere ville have fra min bankrådgiver:

»Kære Mads. Vi kan se, at boligpriserne gennem de seneste år er steget i København og på Frederiksberg (hvor jeg bor). Må vi sende en ejendomsmægler ud til dig for at vurdere din boligs værdi? Hvis den er steget så meget, som vi forventer, kan du med fordel tage et tillægslån i realkreditinstituttet og bruge pengene til at nedbringe dit dyrere banklån.« Men sådan et brev har jeg endnu ikke fået.

Jeg har heller ikke fået et brev, hvori banken skriver, at nu hvor boligpriserne er steget så meget, udgør mit oprindelige lånebeløb ikke længere 80 procent af boligens værdi, men nærmere 60 procent. Og at de derfor sætter prisen i form af bidragssatsen ned, så den bedre afspejler risikoen for, at realkreditinstituttet ikke skulle få sine penge igen. Sådan et brev har jeg heller ikke fået.

Og hvorfor egentlig ikke? Forsikringsselskaberne kan godt finde ud af, at min gamle Volvo udgør en lavere risiko end en splinterny Mercedes, og derfor betaler jeg mindre for min forsikring end ham, der kører Mercedesen. Men realkreditinstitutterne er ikke lige så gode til at tilpasse priserne efter risiko. Og derfor skal man selv tage affære.

Det gjorde jeg så for godt et år siden. Jeg fik en ny vurdering af boligen, tog et tillægslån og nedbragte en del af bankgælden. Banken tog 7.700 kr. i gebyrer for besværet inklusive tinglysningsafgift, men med en årlig besparelse på omkring 10.000 kr. er de penge nu tjent hjem. Siden er boligpriserne steget endnu mere, så måske er det på tide, at jeg tager fat i banken igen, når nu banken ikke sender de rigtige breve til mig.