De bor ikke i byen: Alligevel ejer de en stor del af alle boliger i København

Lidt over hver fjerde ejerbolig i Københavns Kommune ejes af folk, der ikke bor i byen. Det skyldes hovedsagligt forældrekøb, lyder det fra boligøkonom.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store boligandele i Københavns bydele – særligt brokvartererne – ejes ikke at københavnere.

Således ejer folk, der ikke bor i Københavns Kommune – de såkaldte udenbys­beboere – 28 procent af alle ejerboliger i Københavns Kommune, eller hvad der svarer til lidt over hver fjerde bolig. Det viser tal Tingbogen, som boligsiden Boliga har trukket ud.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, bolig­økonom hos Nordea, betyder det brandvarme boligmarked, at de unge og mindre velhavende købere i stadig større omfang bliver udelukket fra boligmarkedet, og det har været med til at gøre forældrekøb populært.

»Det er én af de primære forklaringer på det. For at forældrekøb skal blive en fornuftig forretning, kræver det også, at man har et vis topskatteniveau, som man kan trække udgifter til boligkøb fra i. Det vil der være mange mennesker i nogle af de mere vel­havende kommuner, der har mulighed for,« siger hun.

Ud af Københavns Kommunes 85.688 ejerboliger ejes 24.316 boliger af udenbysbeboere. Indbyggerne i Hellerup, Char­lottenlund og Frederiksberg ejer den største procentdel af boligerne, og det er ikke overraskende, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Når man snakker om lejligheder i København, så vil man ofte støde på toværelseslejligheder, der koster to millioner kroner eller mere som forældrekøb. Hvis man skal kunne optage de sidste 20 procent i lån, så kræver det, at forældre er lidt ved muffen, hvis de skal kreditgodkendes. Det er ikke overraskende, at forældrene, der er vel­havende nok til at gå ud og foretage de her forældrekøb, bor i nogle af de mest vel­havende områder,« siger hun.

Brokvarterer mest populære

Mens 17 procent af alle ejerboliger i by­delen Brønshøj ejes af udenbysbeboere, er boligerne i Københavns brokvarterer mere populære. På Østerbro ejes 32 procent af udenbysbeboere, på Vesterbro er det 37 procent, mens det er hele 49 procent af ejerboligerne på Nørrebro. Midt imellem ligger Indre By, hvor 37 procent ejes af udenbys­beboere.

»For forældrenes vedkommende har vi at gøre med kræsne unge mennesker, der gerne vil bo i brokvartererne eller tæt på City. At skulle cykle fra Brønshøj betragtes af mange unge mennesker som ikke nær så attraktivt, som hvis de kan få forældrene til at købe sig en lejlighed tættere på city,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Nørrebro er et postnummer, hvor man kan få meget af den unge stemning samtidig med, at det også er nogle kvadratmeterpriser, som trods alt er lidt lavere, end hvis man tager til København K, Frederiksberg eller Østerbro,« understreger hun.

Der er fortsat færre ejerboliger i København end leje- og andelsboliger. Ud af 252.542 boliger er 85.688 ejerboliger, hvilket svarer til en andel på 34 procent af den samlede boligmasse.

I en tidligere version af grafikken fremgik forkerte tal. De tal er nu rettet. Berlingske beklager fejlen.