De 8 bedste råd om pension

Forbrugerrådet har samlet 8 gode råd, der kan optimere dine muligheder for en sikker pensionstid.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.    Saml dine aktiviteter

Forbrugerrådet mener, at det er en god idé at samle sine aktiviteter til maksimalt tre forskellige ordninger. For færre ordninger, desto færre ting at holde styr på. Dermed er det nemmere at overskue opsparingen, så du hverken sparer for lidt eller unødvendigt meget op.

2.    Hold dig til store ordninger
Jo flere der er sammen desto bedre tilbud modtager du. Som ved anden stordrift giver det fordele at være mange, blandt andet kan gruppen forhandle bedre vilkår end du kan klare på egen hånd. Overvej at indbetale mere på en ordning i stedet for at oprette nye.
Arbejdsmarkeds- og firmaordninger kan godt modtage flere penge og de tilbyder gode vilkår.

3.    Pension på egen hånd
 En supplerende pensionsopsparing, kan du oprette på egen hånd. Der er flere forskellige muligheder. I banken får du stor fleksibilitet, hvilket er til din fordel, hvis du vil ud på markedet og handle selv. Det giver til gengæld ikke samme sikkerhed som der er at hente hos pensionsselskaberne. Her er der blandt andet mulighed for livsrente, hvilket er en livslang udbetaling ligesom folkepension.

4.    Omkostninger under 1 %

Hold øje med omkostningerne i dit pensionsselskab. Forbrugerrådets undersøgelse viser, at bankerne er billigst ved små ordninger og pensionsselskaberne er billigst ved store ordninger, men det er vigtigt, at du selv holder øje. Til sammenligning er ATPs årlige omkostninger på 0,2 % og et arbejdsmarkedspensionsselskab som PensionDanmark har omkostninger på under 0,4 %

5.    Betal gæld først
Betal ikke kun ind på din pensionsopsparing, men betal også af på din gæld. Pensionsopsparing er delvist skattebegunstiget lige nu, men til gengæld betyder en høj pension også nedslag i de offentlige ydelser senere. For det meste overstiger udlånsrenten på dit lån afkastet af din pensionsopsparing, så det er fornuftigt også at nedbringe gælden.

6.    Rugbrød skal der til

Hvor lang tid man kommer til at leve, er en ubekendt faktor, som man må regne med i sin pensionsopsparing. Derfor er det fornuftigt at have oprette en livsrente, der er en pensionsopsparing, der bliver udbetalt i rater resten af dit liv. Tænk på livrenten som rugbrødet i din pensionsplan. Køb nok af det.
Der ud over kan det være en god idé med en ratepension på en måske 10-15 år, som du kan bruge i de mest aktive år. Derudover kan du også have en kapitalpension, der har den fordel, at du kan hæve den når du vil.

7.    Tag pensionen med dig
Brug den såkaldte jobskifteordning til at tage pensionen med over i en anden ordning, når du skifter job.  Store ordninger skal flyttes inden for tre år, og små (under 46.000 i 2009-tal) kan altid flyttes. Som regel koster det 2-5 % af formuen at flytte ordning.

8.    Tag skeen i egen hånd
Du kan prøve at investere selv. Investerer du din egen opsparing kan du selv bestemme, hvor risikofyldt du vil gøre investeringerne. Hvis du ønsker stor risiko, men måske også større afkast, så kan pengene sættes i flere aktier og færre obligationer. Hvis du ønsker større sikkerhed, så kan flere af pengene sættes i obligationer. Det gode ved at investere noget af sin formue selv er, at der nærmest ikke er nogle omkostninger ved det, så alene på den konto er der spare 1 %. Pas på ikke at være for risikovillig. Pension handler snarere om at få opsparet nok end om at få opsparet mest muligt.
 

LÆS MERE