Datteren er død - hvem arver barnebarnet?

Hvem skal arve efter mit barnebarn, når moderen er død?

Når generationen i midten mangler, hvordan falder arven så?  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min datter døde for et par år siden og efterlod sig en søn og en millionarv. Sønnen er nu over 18 år.

Sønnens fader har en datter med en anden kvinde. Faderen har aldrig haft forældremyndighed over sin søn og har aldrig haft kontakt til ham. Sønnen er arveberettiget efter sin fader.

Hvis det ulyksalige skulle ske, at mit barnebarn kommer af dage, hvem vil så være berettiget til at modtage tvangsarven - er det faderen, halvsøsteren eller andre?

Med venlig hilsen F.

! Jeg forstår dit spørgsmål sådan, at du vil vide, hvad der sker, når dit ugifte og barnløse barnebarn – som jeg forstår er enebarn - dør. Dit barnebarn har arvet et betydeligt beløb efter din afdøde datter.

Hvis dit barnebarn dør, uden at han har oprettet testamente, så gælder arvelovens almindelige regler, det jurister kalder den legale arv. Når der ikke er arvinger i 1. arveklasse, så er det 2. arveklasse, der arver. Det betyder, at forældrene arver, men når den ene af forældrene er død (din datter), træder dennes børn i den pågældendes sted og arver indbyrdes lige, men da barnebarnet, som jeg forstår det, er enebarn, er der ingen berettiget her. Da der ikke er livsarvinger efter din datter, arver den anden af forældrene – faderen – alene.

Dit barnebarn kan oprette testamente, og da han ikke er gift og ikke har børn, har han ingen tvangsarvinger. Det betyder, at han kan testere til hvem, han vil. Hvis han gifter sig og/eller får børn, kan han kun råde over 75 procent af det, han ejer, mens de 25 procent i så fald er tvangsarv.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk