Danskernes boligøkonomi skal granskes

Lene Espersen vil have undersøgt nøje, hvor solid danskernes boligøkonom er. Realkredittens og forsikringsbranchens såkaldte herreløse milliarder skal også kigges efter i sømmene.

Hvor solide er de danske boligejere? Det spørgsmål vil økonomi- og erhvervsministeren have besvaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Hvor sund er økonomien hos danske boligejere egentlig, når det kommer til stykket? Passer det, at der fortsat er en friværdi på over 700.000 kroner i snit per ejerbolig i Danmark? Og er det boligpriserne, som sender dansk økonomi op og ned i fart, eller er det omvendt - er det økonomiens op- og nedture, der smitter af på boligmarkedet?

Spørgsmål som disse vil økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) nu have svar på, og hun har derfor sat gang i et analysearbejde, der ser nærmere på boligejernes økonomi og boligmarkedets betydning for udviklingen i samfundsøkonomien, oplyste hun på Realkreditrådets årsmøde i går i København.

»Vi vil gerne have en analyse af, hvor solidt det danske boligmarked er,« siger Lene Espersen.

Formuer skal under lup

Et andet område der påkalder sig interesse og som nu bliver genstand for en nærmere analyse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, er de svimlende formuer, der har hobet sig op i de fonde og foreninger, der stammer fra realkredit og som oprindelig var ejet af kunderne.

I dag revideres foreningernes regnskaber af to statsautoriserede revisorer. Dertil kommer, at økonomi- og erhvervsministeren skal godkende eventuelle vedtægtsændringer og i den forbindelse blandt andet vurdere, om vedtægts­ændringen strider mod medlemmernes interesser.

»Det er ikke desto mindre min vurdering, at det vil være fornuftigt at få afdækket, om reglerne på området fortsat er hensigtsmæssige, eller om der er behov for at styrke dem. Jeg har derfor bedt Finanstilsynet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om et servicetjek af reglerne. Undersøgelsen vil omfatte institutioner, der kan have baggrund i såvel realkreditten som i forsikringsbranchen,« siger Lene Espersen.