Danskerne vender afdragsfrie lån ryggen og ruster sig mod boligboble

Andelen af afdragsfrie lån blandt boligejere falder til det laveste niveau i ti år. Det er sundhedstegn for den danske økonomi og er med til at ruste boligmarkedet mod bobler, lyder det fra chefanalytiker.

Udviklingen på boligmarkedet er meget positiv, og ejerne afdrager i stigende grad på gælden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Andelen af afdragsfrie lån udgør nu under 47 pct. af alle boligejeres lån. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Dermed er andelen af afdragsfrie lån faldet omkring ti procentpoint de seneste fem år. Samtidig rammer boligejernes afdragsfrihed det laveste niveau i ti år.

Tallene fra Finans Danmark viser desuden et fald i antallet af lån, der kombinerer variabel rente og afdragsfrihed, som er kendt som de mest risikofyldte, og som flere advarede mod i kølvandet på finanskrisen.

Omvendt er andelen af fastforrentede lån steget fra omkring 40 pct. for et år siden til 41,6 pct., og fastforrentede lån er dermed den hurtigst voksende låntype.

Samlet set er det »bestemt en positiv udvikling«, siger Jeppe Borre, chefanalytiker hos Totalkredit.

»Udviklingen betyder, at de danske boligejere og boligmarkedet generelt bliver mere robust og modstandsdygtigt over for rentestigninger,« siger han og henviser til, at andelen af fastforrentede lån nu er på højeste niveau siden 2009.

»Dertil kommer, at den samlede friværdi stiger, når flere afdrager. Dermed bliver det nemmere at imødegå et fald i boligpriserne,« siger Jeppe Borre.

Udviklingen væk fra de mere risikofyldte afdragsfrie lån hen mod en større opsparing i friværdi betyder altså samlet set, at boligmarkedet bliver mere robust over for bobler.

Flere forklaringer på fald

Faldet i andelen af afdragsfrie lån skyldes flere forhold, forklarer Jeppe Borre. En forklaring knytter sig til, at nogle afdragsfrie lån udløber, og folk tager andre lån eller begynder at afdrage. Dertil kommer, at de lån, der bliver udbetalt i dag, er mindre afrdragsfrie end tidligere.

»Afdragsfrie lån er blevet blevet mindre attraktive. Når renten falder, så stiger ydelsen, der går til at afdrage både i procent og i kroner og øre. Dermed stiger incitamentet til at afdrage,« forklarer Jeppe Borre.

En anden forklaring er, at myndighederne har sikret, at boligejere bliver kreditvurderet hårdere, særligt i vækstområder. Som følge af de nye låneregler, der trådte i kraft ved årsskiftet, oplever boligejere en mindre lånevalgfrihed, som for mange betyder, at det bliver et krav at afdrage, siger Jeppe Borre.

»Derudover er bidragssatserne steget mest på afdragsfrie lån og variabelt forrentede lån, så det er altså en række faktorer, der spiller ind på den samlede udvikling,« konstaterer Jeppe Borre.

Danskerne høvler af på deres lån, siger Borre, som ser en mulighed for, at 2018 kan blive et rekordår for størrelsen på danskernes samlede afdrag.