Danskerne utrygge ved sydeuropæiske banker

Når det kommer til udenlandske banker, så stoler danskerne langt mere på nordeuropæiske banker end på sydeuropæiske banker.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt de fleste danskere er mere trygge ved bankerne nord for Alperne end dem i de sydeuropæiske lande - også inden en stresstest afslørrede, at problemerne i kølvandet på finanskrisen især findes i italienske banker.

Ifølge en Gallup-undersøgelse, som blev gennemført blandt over 1.000 danskere i første halvdel af oktober, ville et stort flertal danskere være utryge ved at enten placere deres sparepenge eller låne penge i en bank i Italien eller Spanien. Ifølge tallene er henholdsvis 77 og 74 procent af de adspurgte utrygge eller overvejende utrygge ved at optage et lån i en bank i de to nævnte lande. Henholdsvis 75 og 71 procent er utrygge ved at deponere penge som indlån i en bank i et af de to landet.

Men også i et land som England er et stort antal danskerne utryge ved at optage et lån eller deponere penge. Det er henholdsvis 41 og 38 procent af danskerene utrygge ved.

Til sammenligning stoler vi langt mere på de tyske og de skandinaviske banker, hvor kun 20-25 procent er utrygge ved at lave bankforretninger. Men for almindelige bankkunder bunder utrygheden ikke i en reel fare for at miste sine indlån. Der gælder nemlig en generel europæisk indskydergaranti på 100.000 euro - cirka 745.000 kroner - for alle almindelige bankkunder. I Norge er garantien endda endnu højere.

»Svarene giver jo meget god mening - også i lyset af stresstesten. Men bankkunderne er bange uden grund,« siger partner i bankportalen Mybanker John Norden.

Men han påpeger, at den frie bevægelighed for penge i EU ikke længere eksisterer.

»Pengenes frie bevægelighed er en myte. Den eksisterer ikke længere på grund af de store og rigide regelsæt for oprettelse af konti. Det rigide i reglerne har gjort selv overførsler mellem to konti, du selv ejer, og hvoraf den ene er i udlandet, næsten umulig,« siger John Norden.

Han ærgrer sig over situationen, fordi den ellers havde givet Mybanker en god forretningsmulighed. Mybanker lever nemlig blandt andet af, at kunder kan sætte deres indlån på auktion blandt bankerne, der dermed konkurrerer om at give den højeste indlånsrente. Og da renten flere steder i udlandske banker i perioder har ligget over de danske renter, så kunne det have givet mening at inddrage udenlandske banker i auktionerne.

Adgangen til udenlandske renteniveauer kan stort set kun ske gennem åbning af lokale afdelinger af udenlandske banker, som spanske Santander og svenske Ikano har gjort.