Danskerne taber stort på lav rente

Ofte er de store smil fremme, når renten dykker, og nye billige låneformer ser dagens lys. Men store dele af befolkningen taber stort på den lave rente.

Det er svært at lægge pengeseddel på pengeseddel, når renten er så lav som nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken/frit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tusindvis af danskere er den historisk lave rente en økonomisk pinsel af de helt store. De mister nemlig store summer, fordi deres opsparing vokser markant mindre end før.

Gruppen af personer, som på denne måde rammes på tegnebogen af den helt enestående lave rente, er langt større, end de fleste lige tror, for i gennemsnit har danskerne markant større formuer end gæld, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, der også er formand for Penge- og Pensionspanelet siger, at man stort set ingen belønning får for at spare op lige nu.

»Købekraften af danskernes opsparing bliver derfor udhulet ganske betydeligt i disse år. Det gælder også, hvis man har penge i aktier, der heller ikke er steget noget videre i flere år,« siger Carsten Tanggaard.

Han tilføjer, at det meget vel kan være et flertal af danskere, som lige nu taber penge i den helt store stil på den lave rente, fordi danskerne i snit har større formuer end gæld.

»For alle med formue er den lave rente et yderst dyrt bekendtskab,« siger også seniorøkonom hos BRFkredit Mikkel Høegh.

Det er typisk personer over 45 til 50 år, der har formue, og som rammes af den aktuelle udvikling. Renten er kommet så langt ned, at flere også burde spare mere op til alderdommen på pensioner, fremhæver direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

»Mange med opsparing i obligationer er også blevet mere følsomme over for rentens udvikling, fordi de vil få et stort kurstab, hvis renten begynder at stige,« siger Kim Valentin.

»Den lave rente er et symptom på de store problemer, Europa befinder sig i,« siger Las Olsen, der er økonom i Danske Bank.

Samlet burde det være til gavn for dansk økonomi, at renten er lav, fordi den sætter gang i forbrug, investeringer, vækst og beskæftigelse. Problemet lige nu er bare, at frygten for økonomien i fremtiden gør mange danskere yderst tilbageholdende med at bruge penge - trods den lave rente.