Danskerne forventer højere huspriser i 2014

Andelen af danskere, der forventer stigende huspriser i 2014, er i løbet af året steget fra 28 til 45 procent.

Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser Nykredits indikator for den såkaldte huspristillid, der siden 2007 har vist sig at være et pålideligt fingerpeg om husprisernes retning.

Samtidig er antallet af danskere, der forventer et prisfald, gået den modsatte vej. Mens 22 procent forventede et prisfald på huse i de kommende 12 måneder ved årets begyndelse, så er andelen af pessimister nu faldet til 12 procent.

Der er dog tale om et lille fald i andelen, der forventer prisstigninger, i forhold til november. Samlet er huspristillidsindikatoren faldet fra godt 18 til 16,4 i december. Men der er alligevel tale om et stemningsskifte på det danske boligmarked, mener Nykredits boligøkonom Joachim Borg Kristensen.

»Hen over sommeren indtraf stemningsskiftet, og huspristilliden steg fra indeks 5 i maj til over 17 i august. Samtidig steg danskernes forventninger til både deres privatøkonomi og til dansk økonomi i det hele taget. I efteråret har optimismen holdt ved, og i november nåede huspristilliden med indeks 18,2 endda det højeste niveau, siden den første måling fandt sted i midten af 2007,« skriver Joachim Borg Kristensen i forbindelse med målingen.

Han påpeger desuden, at flere sælgere er kommet på markedet i løbet af 2013, så det samlede antal boliger udbudt til salg er steget fra 57.630 til 60.992 siden årets begyndelse.

Der er dog ikke sket en tilsvarende stigning i hverken handelsaktivitet eller priser endnu, når der ses bort fra hovedstadsområdet.

Ifølge den seneste prisstatistik fra Danmarks Statistik er priserne på enfamiliehuse steget i syv ud af årets første ni måneder. I september 2013 var huspriserne samlet steget med 2,5 procent i sammenligning med september 2012, mens ejerlejlighederne var steget med syv procent.Men selv om forventningerne vil være med til at trække boligpriserne op, så skal der mere til, vurderer Joachim Borg Kristensen.

»Forventningerne om prisstigninger vil i udgangspunktet bevirke, at aktiviteten på boligmarkedet tager til, og priserne begynder at stige i større eller mindre grad. Boligoptimismen varsler derfor stigninger i de faktiske huspriser i det kommende år. Boligpriserne forklares dog af mange andre faktorer, som trækker i forskellige retninger. Aktiviteten i dansk økonomi stiger langsomt, og væksten i danskernes disponible indkomster har i flere år været beskeden til trods for lettelser af skatten på arbejde. Lav indkomstfremgang vil alt andet lige lægge en dæmper på boligprisstigninger. Omvendt vil en bedring på arbejdsmarkedet med stigende beskæftigelse skabe et opadgående prispres,« skriver han.Nykredit forventer, at huspriserne stiger med godt 2 procent i 2014 med store regionale forskelle. Det er på linje med Nationalbankens prognose, der lyder på 2,3 procent, mens regeringen ifølge den seneste Økonomisk Redegørelse forventer 2,5 procent højere huspriser i 2014.