Danskerne får let adgang til unik golfbane i Valencia

Stjernebane. Valencia er et golfbesøg værd – ikke mindst på grund af den statsejede bane, Parador de El Saler.

De færreste danske golfturister har spillet den fabelagtige Parador de El Saler, fordi den ligger ved Valencia, som ikke hører til danskernes foretrukne vinterferiemål.

Heldigvis bliver det snart muligt at købe en billig flyrejse København-Valencia, idet Sterling med udgangen af marts 2008 starter en ny rute til Valencia.

Dermed får danske golfturister lettere adgang til at opleve en helt unik bane, hvis lige ikke findes andre steder i Spanien.

Halvdelen af hullerne spilles nemlig i et klitterræn, som minder om ægte skotske links-golf, mens den anden halvdel spilles i et typisk skovterræn for Middelhavsområdet – med gamle pinjetræer og store forekomster af den smukke, tørketolerante stenurt, der lokalt kaldes 'Kattens kløer'.

Der er vel at mærke ikke tale om hverken ni links- eller ni skovhuller i træk. De to vidt forskellige hultyper veksler mellem hinanden, og det gør banen til en særlig spændende udfordring, at skovhullerne spilles i læ for vinden, mens linkshullerne langs med Playa El Saler derimod påvirkes meget af vindens retning og styrke.

Genopbygget hotelDen spanske stjernearkitekt, Javier Arana, designede El Saler-banen i 1968 med stor respekt for miljøet, der beskytter både planter og dyr. En fantastisk stilhed karakteriserer både klit- og skovhullerne, fordi banen er placeret i Naturparken La Albufera, hvor byggeri af betydning er forbudt - bortset fra Parador-hotellet, som til gengæld netop genopbygget fra soklen, i marmor og glas, formedelst 20 mill. Euro, så det rummer 63 dobbeltværelser, to suiter, restaurant, spa og klubhusfaciliteter.

Faktisk blev det nye Parador-hotel officielt indviet så sent som i sidste uge - med 5-stjernede priser, idet et dobbeltværelse koster 145 euro om dagen og en suite 550 euro! Helt nøjagtigt ligger golfbanen og hotellet på en smal landtange midt mellem byerne El Saler og El Perello - 17 km syd for Valencias centrum.

Trent Jones-banePå et tidspunkt i 1990'erne blev El Saler regnet blandt de 60 bedste baner i verdens og blandt de tre bedste i Europa og var derfor inde i billedet som Ryder Cup-bane, men måtte dog, på grund af manglende infrastruktur omkring banen, se Valderrama på Costa del Sol løbe med værtsskabet. Til gengæld har den f.eks. i 2003 huset en udgave af Seve Trophy, matchen, hvor Kontinentet møder Storbritannien/Irland.

Valencia-området byder også en anden ældre og fascinerende sag af en golfbane, nemlig El Bosque i det modæne Chiva-område 15 km vest for Valencia. Den blev åbnet i 1975 med en amerikansk berømthed, Robert Trent Jones Sr. som designer. Han skabte i på bredderne af en dyb floddal en teknisk svær bane med kuperede, smalle fairways og mange højt- eller lavtliggende greens. Banen har både lagt græs til turneringer på European Tour og European Senior Tour.

Jo, en weekendtur til Valencia med El Saler og El Bosque på programmet vil være med garanti være en hit for golfspillere, der søger to meget forskellige og meget spændende udfordringer på to golfdage.

jens@jens-keeper.dkYderligere info:

www.parador.es/castellano/elsaler

www.elbosquegolf.com