Danskerne er vilde med at omlægge boliglån

Den faldende rente får i stigende grad danske boligejere til at konvertere deres boliglån. Den seneste konverteringsbølge slog alle forventninger og blev den største i ti år.

Danske boligejere benytter i stor stil den lave rente til at lægge boliglånet om til et billigere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Danske boligejere har med stor glæde kunnet følge den seneste tids kraftige rentefald. Rentefaldet har betydet, at boligejere med fastforrentede lån med stor fordel har kunnet lægge deres lån om til et lån med en billigere rente. Og det har mange gjort.

Således udløb opsigelsesfristen i fredags for boligejere, der ønskede at konvertere, og Nordea har nu opgjort, at der blev opsagt fastforrentede lån for ikke mindre end 89 mia. kr., hvilket er massivt mere end de 75 mia. kr., som Nordea havde forventet på forhånd.

Man skal helt tilbage til 2005, hvor det første gang blev muligt at få et 4 pct. fastforrentet lån, for at finde en lignende stor konverteringsbølge, oplyser Nordea.

Også Realkredit Danmark har udsendt tal på, hvor meget danskerne har omlagt lån for. Ifølge Realkredit Danmark er der tale om 90,8 mia. kr.

Denne gang er det 2 pct. fastforrentede lån, som boligejerne kan lægge om til. Ved at skifte til et lån med en lavere rente - hvilket kaldes nedkonvertering - får boligejeren et lån med en lavere rente, og dermed bliver den løbende ydelse, der skal betales, mindre.

Hvis renten på et senere tidspunkt skulle stige igen, kan boligejeren opkonvertere - det vil sige optage et lån med en højere rente. Det giver godt nok en højere løbende ydelse, fordi renten på lånet er højere, men omvendt har den stigende rente betydet, at kursen er faldet på det eksisterende lån. Dermed kan man ved en opkonvertering skære noget af restgælden, fordi man kan indfri det eksisterende lån til en lavere kurs.

Hvis kursen eksempelvis er 90, skal man blot betale 900.000 kr. for hver en millioner kr., som man vil indfri i lån. Dermed bytter man et lån på en million kr. med en lav rente ud med et lån på 900.000 kr. med en lidt højere rente. Håbet er, at renten senere falder igen, så man atter kan nedkonvertere.

Nordea oplyser, at langt de fleste konverteringer i den seneste bølge er foretaget fra et 30-årigt 4 pct. og 3½ pct. lån til tilsvarende 2½ og 2 pct. lån, omend en del boligejere med 30-årige 3 pct. også er sprunget med på vognen.