Danskerne er nervøse for pensionen

Danskerne er kastet ud i kaos med deres pensionsopsparing på grund af nye regler, mener aktuar Jørgen Svendsen. Topdanmark fremhæver, at der i øjeblikket ikke bliver tegnet ret mange nye firma­pensionsordninger.

Foto: Linda Kastrup. Privatøkonom hos PFA Pension, Carsten Holdum.
Læs mere
Fold sammen

Danskerne er for alvor blevet nervøse for deres pension, fordi skiftende regeringer konstant laver om på reglerne for opsparingen. Blandt de store tiltag, der er lavet de senere år, er loft over danskernes indbetaling til ratepension på først 100.000 kr.

Det kom i 2010 og blev sidste år strammet til et loft på 50.000 kr. Herudover er der indført ekstra skat på store pensionsudbetalinger, nye regler for modregning i ældrechecken og folkepensionen for pension, man selv har sparet op, og fra årets begyndelse er kapitalpension afskaffet og afløst af aldersopsparing, der er et væsentligt anderledes produkt, fordi der ikke er fradrag for indbetalingerne, mens udbetalingerne er skattefri.

Direktør i Topdanmark Livsforsikring, Jan Hoffmann, fremhæver, at de mange års reformiver har gjort kunderne urolige. Derfor ser selskabet i øjeblikket, at det kniber alvorligt med at tegne nye firmapensionsordninger. Kunderne holder fast i dem, de har og ikke mere.

Behov for reformpause

Aktuar Jørgen Svendsen samt privatøkonom hos PFA Pension Carsten Holdum ser meget gerne, at de danske pensionsopsparere får en lang pause fra nye regler. »Det er et kæmpekaos, man har kastet de danske pensionsopsparere ud i.

Der er rigtigt mange ting, folk skal tage stilling til om deres pension, og det er et emne, som, folk mener, er meget kedeligt. Regeringen burde lave nogle langsigtede reformer, der kan holde i stedet for hele tiden at gribe ind. Det påvirker alt sammen danskernes lyst til at spare op til pension,« siger Jørgen Svendsen.

Carsten Holdum er helt enig. Han fremhæver, at det både skaber forvirring og forstyrrer, når det hele tiden vælter ud med ny lovgivning. Han mener dog, at danskerne må indstille sig på, at det ikke er slut. »Man skal tænke på, hvad det er, den til enhver tid siddende regering gerne vil have. Pensionsopsparerne vil helst have højst mulig fleksibilitet i udbetalingen af deres pension ved at få det hele udbetalt på en gang ved pensioneringen,« siger Carsten Holdum

»Over for det står staten, der gerne ser, at danskerne sikrer sig i hele deres tilværelse som pensionister. Det trækker i retningen af flere reformer, som vil fremme opsparingen på livsvarige pensioner,« siger Carsten Holdum.