Danskere dropper barndommens gade

Følelsesmæssige rødder i den hjemlige muld får de færreste til at ønske at flytte til hjemstavnen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af os har et blødt punkt for det sted, hvor vi er født og/eller vokset op. Men de færreste har alligevel lyst til at flytte hjem til fødestedet igen, skriver boligsiden Boliga.dk.

Baseret på en undersøgelse med blandt 2000 Boliga-brugere har to ud af tre ikke lyst til at vende hjem til det område eller den by, de er vokset op i. 18 procent bor allerede i området, og 15 procent ønsker at flytte tilbage.

Det er tidligere dokumenteret, at danskerne generelt føler sig tæt forbundne til deres barndomskvarterer. Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) undersøgte i 2010 flyttemønstrene i Danmark, og analysen viste, at 68 procent følte sig meget tæt knyttet til deres barndomsområde, hvorimod blot 40 procent følte sig tæt knyttet til deres nuværende lokalområde.

Men det nostalgiske sus i maven er ikke afgørende, når vi vælger, hvor vi vil bo, fortæller Hans Skifter Andersen, der er seniorforsker på SBI og forfatteren bag rapporten om danskernes flyttemønstre.

"Barndommen er noget særligt, fordi man bærer rundt på minderne og tilknytningen til venner og familie. Men det er ikke nok til, at man flytter hjem igen. Når folk flytter, er det normalt på grund af uddannelse, ægteskab, skilsmisse eller pension. Og når man først har bosat sig et sted, bliver man hængende. Man får sociale relationer, netværk og har et job, man kender, og så skal der generelt meget til, før man flytter, siger Hans Skifter Andersen til Boliga.

Geografisk set er det jyderne, der er mest tiltrukket af den fædrende gård. Hver fjerde jyde bor ifølge Boligas undersøgelse i det kvarter, de oprindeligt voksede op i, men det for sjællænderne og fynboerne drejer sig om henholdsvis 17 og 18 procent.