Danske pensionister forgyldes

Der er sket en stor stigning i udbetalingerne fra pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensioner.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbetalingerne fra pensionsselskaber og fra tværgående pensionskasser er på seks år vokset med 38 pct. og har nu passeret 31 mia. kr., skriver epn.dk

Det betyder ifølge en økonom, at ældres forbrug vil blive større.

"Vi kan nu se frem til en så stor gruppe af meget købedygtige seniorer, at det kommer til at afspejle sig i det samlede danske forbrug de kommende år,« siger Søren Dijohn, seniorøkonom i Nordea.

Han forudser, at tilbuddene til de ældre vil vokse, og at langt flere butikker vil målrette sig mod denne gruppe.

Men ifølge ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen Jens Højgaard dækker de store tal over, at der bliver et stigende økonomisk gab mellem de ældre. Omkring en fjerdedel af pensionisterne fortsat kun har 10.000-11.000 kr. at leve for pr måned i form af folkepension og ATP.

"Det er da kun glædeligt, at antallet af velbjergede ældre stiger, fordi de kan høste frugten af mange års opsparing. De store pensionsudbetalinger sparer samtidig samfundet for store millionbeløb, fordi mange tillæg til folkepensionen er gjort afhængige af indkomst. Men i mange år frem vil vi se stigende økonomisk ulighed i ældrebefolkningen. Ganske vist har LO-området fået pensionsopsparinger op igennem 1990'erne, men de beløb er fortsat små. Dertil kommer, at en stor gruppe danskere fortsat står uden for pensionssystemet og derfor vil være helt afhængige af offentlige ydelser som ældre," siger Jens Højgaard til epn.dk.