Danske job trues af stærk valuta

Euroen er steget mens, dollaren er faldet de seneste måneder. Fortsætter den udvikling, kan det svække europæisk økonomi og koste job herhjemme i stor stil, advarer flere økonomer.

Valuta Fold sammen
Læs mere
Foto: LISI NIESNER

Op mod 50.000 job kan gå tabt herhjemme, hvis den aktuelle styrkelse af euroen og dermed den danske krone bider sig fast. En stærkere valutakurs vil ramme dansk eksport hårdt og forværre konkurrenceevnen på et yderst uheldigt tidspunkt, hvor udviklingen i forvejen er dårlig.

Det er cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI, der vurderer, at det i værste fald fører til et fald i beskæftigelsen på et par procent, hvilket svarer til et tab på mere end 50.000 job, hvis euroen vedvarende styrkes med otte procent

»Men den styrkelse af euroen, der er set på det seneste, er næppe noget vedvarende. Den skyldes nervøsitet for, om USA får hævet sit gældsloft i tide,« siger Klaus Rasmussen.

Euroens optur på otte procent over for dollaren gennem det seneste halve år får dog Jean-Claude Juncker, der er formand for gruppen af eurolande og premierminister i Luxembourg, til at slå alarm.

»Euroens værdi er faretruende høj,« lød det fra den magtfulde politiker.

»En stærkere euro er bestemt ikke det, Europa har brug for lige nu,« siger også chef-analytiker Ulrik Bie fra Nykredit.

Må ikke finansiere underskuddet

Med til at styrke euroen er de massive opkøb af obligationer, eller såkaldte kvantitative lempelser, som for tiden gennemføres af både Bank of England, Bank of Japan og Federal Reserve i USA. De har især til formål at presse renten ned, men de svækker også det britiske pund, den japanske yen og den amerikanske dollar.

Den Europæiske Centralbank (ECB) er forhindret i at gøre det samme. Hvis ECB køber obligationer op og pumper penge ud i europæisk økonomi, skal opkøbene nemlig steriliseres, som det lidt teknisk kaldes. Det vil sige, at ECB skal opsuge et tilsvarende beløb på anden vis. Gør de ikke det, tager ECB et afgørende skridt hen mod at finansiere eurolandenes underskud, hvilket er i strid med EU-traktaten.

»Derfor kan euroen blive styrket lige så længe, at andre store centralbanker gennemfører kvantitative lempelser,« forklarer Ulrik Bie.

»Men i takt med, at det begynder at gå bedre i USA, er det sandsynligt, at Federal Reserve vil nedtrappe sine opkøb af obligationer. Det vil formentlig ske i løbet af de næste seks til 12 måneder, og så vil dollaren blive svækket,« tilføjer han.

Uvelkomne stigninger

Centralbankchef Ewald Nowotny fra Østrig, der også sidder i ECBs styrelsesråd, kalder da også den stærke euro for »et midlertidigt fænomen,« der næppe behøver at give anledning til stor bekymring.

»Man skal ikke lægge for meget i de kortsigtede udsving på valutamarkedet. Den seneste styrkelse af euroen er næppe en langsigtet trend,« mener han.

Euroen er steget særlig stærkt, efter at ECB med Mario Draghi i spidsen forleden fastholdt den korte udlånsrente på 0,75 procent og sagde, at »en forsigtig fremgang ser ud til at starte i euroområdet i den sidste del af 2013.«

Men EUs præsident, Herman Van Rompuy, har også været med til at give euroen vind i sejlene ved at udtale, at »det værste er overstået,« og at »euroen ikke længere er truet.«

Mario Draghi afviste for nylig at kommentere, om ECB bør gøre mere for at svække euroen, men mange andre centralbankchefer har for tiden travlt med at tale deres valutakurs ned.

Schweiz har låst sin valutakurs fast til euroen, så den ikke stiger yderligere, og Japans nye statsleder, Shinzo Abe, er ved at presse Bank of Japan til at skabe mere inflation og svække den japanske yen. Direktøren Marvin King fra Bank of England har nyligt sagt, at en stigning i kursen på britiske pund »ikke er velkommen.«

Også Bank of Canada har forsøgt at tale sin valutakurs ned, og direktør Aleksej Ulyukayev fra Ruslands centralbank sagde i går, at verdens førende lande »står på randen af en valutakrig.«

Han tilføjede, at Japan er i gang med at svække sin yen, og at mange andre lande vil følge efter. Rusland har ingen planer om pengepolitiske lempelser i nær fremtid, fordi økonomien allerede vokser med omkring 3,5 procent om året.

»Lavere renter eller opkøb af obligationer kan give bagslag på længere sigt,« udtalte Aleksej Ulyukayev.

Udlånsrenten hos Ruslands centralbank er på hele 8,25 procent.