Danske Invest får ros for langsigtede afkast og lave omkostninger

Dansk Aktionærforening har kåret de bedste og de værste afdelinger hos danske investeringsforeninger.

Hvem giver de bedste afkast blandt de danske investeringsforeninger? Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en vanskelig sag at vælge den rette investeringsforening. For historiske afkast er ingen garanti for, at det også fremover vil gå godt. Men nu har Dansk Aktionærforening trods dette kåret de afdelinger hos de danske investeringsforeninger, som, de mener, klarer sig bedst – og dårligst.

Det er sket inden for hele seks kategorier: Høj, mellem og lav risiko for både aktier og obligationer. Der er altså seks guldmedaljer på spil, og hele tre af dem tilfalder Danske Invest, der har hele 64 forskellige afdelinger.

Det er langsigtede afkast og lave omkostninger, der belønnes i undersøgelsen, hvor det da også understreges, at selv om en afdeling har klaret sig godt i måske både fem og ti år, er der absolut ingen garanti for, at det fortsætter på samme måde fremover.

Det understreges også, at fremtidige afkast er højst usikre, mens omkostninger er en sikker udgift. Derfor vil en afdeling med lave omkostninger alt andet lige være at foretrække. Det er både administrationsbidrag, indløsningsfradrag og emissionstillæg ved køb og salg samt formidlingsprovision til bankerne, der er talt med i undersøgelsen, og der er forudsat en ejerperiode på syv år.

Det er afdelingen Bioteknologi fra Danske Invest, som vinder i kategorien aktier med høj risiko. Den afdeling har sidste år kastet hele 39,7 procent af sig med en årlig omkostning på 1,5 procent. Der er tale om en indeksbaseret og passivt styret afdeling, som skygger det amerikanske biotekindeks AMEX Biotech Indeks.

Taberne på aktiemarkedet

På andenpladsen inden for aktier og høj risiko ligger en anden afdeling fra Danske Invest, nemlig afdelingen Latinamerika, som sidste år gav et afkast på 24,67 procent med 2,08 procent i omkostninger.

I bunden som de dårligste findes derimod Jyske Invest Russiske Aktier, Alfred Berg Invest Rusland og Carnegie Worldwide Østeuropa. De har klaret sig pænt i 2012.

Men der er tidligere lidt store tab i disse afdelinger, hvorfor de har et negativt afkast set over en femårig periode.

Samtidig er omkostningerne høje og oppe på intet mindre end 3,29 procent om året eksempelvis hos Alfred Berg Invest Rusland.

I kategorien aktier med lav risiko er Bank-invest Globalt Forbrug vinder, mens Sparinvest Japan Hybrid, Nordea Invest Globale Aktier og Sparinvest Momentum Aktier er taberne, som man med fordel kunne have holdt sig fra.

Ses der på aktier med mellemrisiko, er Dansk Invest Nye Markeder Small Cap i top, mens Small Cap Danmark er i bund.

I afdelinger med obligationer er Danske Invest også pænt placeret i toppen blandt andet med afdelingen Indeksobligationer, mens de dårligste blandt andet er BankInvest Korte Danske Obligationer, Alm. Brand Invest, Aktier 0-100 og Sydinvest Virksomhedsobligationer HY.