Danske ferieboliger blandt verdens dyreste

Nogle af de dyreste kvadratmeter at holde ferie i findes ved den sjællandske nordkyst. Prisen på ferieboliger i Kroatien og flere steder i Spanien er faldet de senere år.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Traditionelt kigger danskere på ferieboliger i lande som Sverige, Spanien og Frankrig. Men der er mange andre muligheder – og til kvadratmeterpriser, der enten er faldet eller er markant lavere end i de nævnte lande, viser en gennemgang af tilgængelige boligpriser på ferieboliger rundt om i verden, som Berlingske Research har foretaget.

Tallene viser, at priserne siden 2010 er faldet i en række områder som den kroatiske Adriaterhavskyst og nogle kystområder i Spanien, mens de er steget i Tyrkiet, Miami i Florida, Tyskland for lejligheders vedkommende samt Thailand også for lejligheders vedkommende.

Men der er en lang række faktorer, der skal tages med i ligningen, hvis der skal købes feriebolig i udlandet – og jo længere væk, desto flere faktorer, påpeger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

»Man skal i første omgang have styr på den juridiske del. Der har tidligere været historier om, at man f. eks. i Tyrkiet ikke kunne være sikker på den juridiske del. Og så skal man generelt passe meget på med at se køb af feriebolig som et investeringsobjekt. Priserne kan både stige og falde. Så man skal nok snarere kigge på finansieringsomkostningerne her og nu, udlejningsmuligheder, rejseudgifter – det er noget dyrere at tage et smut til Thailand end til Helsingør – og så naturligvis brugsværdi. Det sidste skal være det bærende afkast,« mener Steen Bocian.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN)

Ved køb uden for eurozonen skal valutakurser også tages i betragtning. I øjeblikket er euroen svag, og det gør køb uden for Europa – f. eks. i Miami – betydeligt dyrere.

»For godt et år siden kostede en dollar cirka 5,5 kr. Den er siden steget ganske meget og ligger lige nu på 6,75 kr. Det er jo i sig selv en prisstigning på 22 pct. Der er ingen, der ved, hvor valutaer skal bevæge sig hen i fremtiden, men der er jo en risiko for, at euroen styrkes, efter at man har købt, og så falder værdien af boligen målt i danske kroner. Det samme gør sig gældende med thailandske baht. Til gengæld er svenske kroner og tyrkiske lira stort set på samme niveau som for et år siden. Set i et lidt længere perspektiv er tyrkiske lira dog svag, mens dollaren og baht’en er stærke. Hvis man køber i Tyskland, Spanien eller Grækenland, forsvinder den bekymring,« påpeger cheføkonomen.

Endelig pointerer han, at de risikovillige købere kan overveje at købe op i lande og områder, der økonomisk er i knæ i forventning om, at det på et tidspunkt begynder at gå bedre rent økonomisk med stigende boligpriser til følge.

»Det kunne f.eks. tale for Grækenland og måske også Spanien, og det er vel ikke utænkeligt, at de er til at forhandle med på de kanter, hvis man ellers er købestærk. Man skal i den forbindelse huske, at man ikke kan låne til danske boligrenter uden for landets grænser. Men hvis man kan tage lån i sit hus i Danmark, så kan man låne til en lav rente, og så er det jo en anden snak. Ud fra samme tankegang, så er det ikke oplagt at købe boliger i Sverige, hvor markedet er dyrt, men her skal man så være opmærksom på, at den regionale spredning kan være meget stor,« lyder rådene fra Steen Bocian.

Netop i Spanien er Nykredit en aktiv långiver til skandinaviske kunder, og område-direktør Hanne Egaa holder øje med markedet, hvor især Mallorca er populært.

»Der er mest gang i den på Mallorca. Der er rigtigt mange, der søger den vej typisk til priser omkring 4.-500.000 euro. Der er et købestærkt klientel, og priserne kan godt komme endnu højere op. De er ikke faldet i to år. Mange kan godt lide, at der er mange mindre byer, hvor du kan komme tæt på kysten, mens du f.eks. på Costa del Sol skal køre. Vi har heller ikke set så meget byggeri på Mallorca, og set over en bred kam er det blevet lidt »in« at købe på Mallorca,« siger Hanne Egaa.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN)

Hun oplever, at skandinaviske kunder typisk køber boliger af god kvalitet i områder, hvor priserne ikke er så påvirkede.

»Andre nationaliteter er lidt mere ligeglade med, om de bor ved en vej. Men derfor falder danskeres typiske køb ikke så meget – de er rimeligt prisfaste. Vi har ikke set prisstigninger på fastlandet rigtigt endnu. Der sker jo hele tiden noget i den europæiske økonomi – der var et russisk marked i en periode, men de er dømt lidt ude, nordmænd har været presset af faldende oliepriser. Så der er hele tiden udfordringer i europæisk økonomi, som den ene eller den anden nationalitet bliver presset af. Så vi har ikke forventninger om en lige linje af prisstigninger. Jeg tror stadig, der ligger nybyggerier fra 2007 og 2008, der ikke er solgt,« siger Hanne Egaa.

Nykredits udlån i Spanien og Frankrig har rundet ti milliarder kroner fordelt ligeligt på de to lande.