Danske boligpriser ryger ud af europæisk top ti

Danmark er ikke længere blandt de ti lande i Europa med de mest stigende boligpriser, og det kan være positivt.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Ifølge Mikkel Høegh, der er boligøkonom i BRFkredit, er prisudviklingen på familieboliger i Europa nemlig et kapløb, hvor det ikke er bedst at være i top - og heller ikke i bunden.

Boligpriserne herhjemme sikrer derimod Danmark en 11. plads i Eurostats opgørelse, da ejendomspriserne de seneste 12 måneder er vokset med 5 pct.

»Da opgørelsen kom i fjerde kvartal 2015 var Danmark i spil til en top fem. Så relativt har det danske ejendomsmarked nu noget mindre fart på end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med,« skriver Mikkel Høegh i en kommentar.

I Sverige er familieboliger blevet 12,5 pct. dyrere, mens ejendomspriserne i Island er steget med 7,9 pct., og landene kommer ind på henholdsvis en tredje- og femteplads i opgørelsen. Norge udvikler sig mere som Danmark og ender på en 12.-plads, mens Finland placerer sig næsten helt i bunden.

»Ejendomsmarkedet i Sverige og på Island har langt mere fart på end det danske marked. Så set i et nordisk perspektiv er Norge og Danmark i den tunge ende med stigninger på 5 pct., mens Finland er helt i bund med en stigning på bare 0,6 pct.,« skriver boligøkonomen i kommentaren.

Italien og Cypern placerer sig i bunden af listen med faldende boligpriser på 1,2 pct., mens Ungarns boligmarked er rødglødende med prisstigninger på 15,2 pct.