Danske boligejere låner penge som aldrig før – og er mestre i at betale til tiden

Danskerne har orden i boligøkonomien. En ny opgørelse fra Finans Danmark viser, at blot 3.100 ud af omkring 1,4 millioner boligejere i Danmark har problemer med betaling af boligydelsen.

»Boligejerne har taget lån, som de har råd til, og de nyder godt af den fortsat lave rente,« siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Boliglån går som varmt brød i Danmark.

Danske boligejere har haft så travlt med at trække lån hjem fra realkreditinstitutterne i juli, august og september, at det samlede beløb til omlægninger og nye lån landede på 200 milliarder kroner.

Det er 26 milliarder kroner mere end den tidligere kvartalsrekord, der stammer helt tilbage fra begyndelsen af 2003.

En ny opgørelse fra Finans Danmark viser samtidig, at danske boligejere er mestre i at betale deres boligydelse til tiden. Gennemgangen viser, at blot 3.100 ud af landets omkring 1,4 millioner boligejere mangler at betale den boligydelse, der skulle være betalt ved udgangen af juni.

Det svarer til, at boligejerne blot mangler at betale 22 øre for hver 100 kroner, de har i ydelse.

»At så få danskere har problemer med at betale deres boligydelse til tiden, tyder på en sund privatøkonomi hos de fleste familier. Boligejerne har taget lån, som de har råd til, og de nyder godt af den fortsat lave rente,« siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en kommentar til opgørelsen.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Der er fortsat udsigt til yderligere beskæftigelsesfremgang og omvendt ikke de store udsigter til markant højere renter i den kommende tid. «


Hos Arbejdernes Landsbank peger cheføkonom Jeppe Juul Borre på, at den manglende betaling har ligget på et lavt og stabilt niveau siden 2015.

»Det er yderst positivt, da manglende betaling på realkreditlånet kan være den første stille kim til forløbet mod en senere tvangsauktion,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Den grundlæggende forklaring på, at boligejerne i den grad har orden i penalhuset, er, at Danmark har rekordhøj beskæftigelse og meget lave renter.

»Der er fortsat udsigt til yderligere beskæftigelsesfremgang og omvendt ikke de store udsigter til markant højere renter i den kommende tid. Det er derfor også min klare forventning, at det lave restanceniveau fortsætter i den kommende tid,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.