Danske boligejere har helt styr på betalingen

Langt de fleste boligejere betaler ydelsen på deres realkreditlån til tiden. Nye tal viser, at kun omkring 2.900 boligejere er bagud med betalingerne. Det er 600 færre end for et år siden.

Færre boligejere har svært ved at betale deres terminsydelse til tiden. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De danske boligejere er de rene dukse, når det kommer til at betale af på deres realkreditlån. Ved terminen i juni var restanceprocenten på realkreditlån på bare 0,2 pct.

Det svarer til, at boligejerne over en bred kam mangler at betale 20 øre ud af 100 kroner på deres terminsydelse, viser netop offentliggjorte tal fra Realkreditforeningen og Realkreditrådet.

Opgjort i antal boligejere er det omkring 2.900 boligejere, der er bagud med betalingerne. Sammenlignet med anden gæld misligholdes realkreditlån sjældent, skriver Realkreditrådet i en pressemeddelelse.

»Boligejernes betalingsevne er forbedret betydeligt de seneste fem år. I dag er det kun ca. 2.900 boligejere, der ikke har betalt ydelsen på deres realkreditlån. Da antallet af boligejere, der ikke kunne betale til tiden, toppede efter finanskrisen, var tallet ca. 8.800,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Hun henviser til, at det lave renteniveau og et boligmarked med flere handler og højere priser hjælper boligejerne.

»De lave renter gør det lettere at betale terminsydelsen, mens den øgede efterspørgsel og stigende priser på boligmarkedet gør det lettere at sælge sin bolig, hvis man er kommet i en situation, hvor man ikke kan betale sin terminsydelse,« siger Ane Arnth Jensen.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, skriver i en kommentar til dagens tal, at det er på niveau med kvartalet før og cirka 600 færre boligejere sammenlignet med samme tid sidste år.

»Dagens tal fra boligmarkedet er samlet set gode nyheder, og det illustrerer, at boligejerne overordnet set ikke har større udfordringer med at få boligøkonomien til at hænge sammen i øjeblikket.«

Han forklarer, at da betalingsvanskelighederne toppede i slutningen af 2009, var restanceprocenten oppe på 0,6 procent. Til sammenligning var restanceprocenten under boligkrisen i 1990 helt oppe på 2,6 procent.

»En sådan restanceprocent ville i dag svare til, at næsten 40.000 boligejere ville være i betalingsvanskeligheder,« skriver han.

Cheføkonomen fremhæver, at den positive tendens med et lavt antal af boligejere med betalingsproblemer også kan aflæses i antallet af tvangsauktioner, som nu har kursen sat mod det laveste antal tvangsauktioner siden 2007.

»Denne udvikling bør dog heller ikke undre set i lyset af de historisk lave renter, stigende beskæftigelse og reallønsfremgang,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.