Danske bilkøbere blæser på VWs dieselsvindel

VWs fusk med den software, der oplyser bilernes forurening, har ikke påvirket danskernes lyst til at købe bilmærket eller prisniveauet som brugtbil.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har overhovedet ikke påvirket danskernes lyst til at købe en brugt bil fra VW-koncernen, at den har fusket med den software i dieselbilerne, der måler deres forurening.

Det viser data, som Bilbasen har trukket ud af sit system, siden skandalen kom frem for få uger siden.

»Det er business as usual på brugtbilmarkedet for de fire mærker,« konkluderer bilanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.

Lige nu er der i alt 9.394 eksemplarer af VW, Skoda, Audi og Seat til salg. Det er lidt flere end for en uge siden, og det på linie med markedsudviklingen, hvor der generelt kommer lidt flere biler i markedet i øjeblikket.

Til gengæld er der for mærkerne sket en positiv udvikling i de såkaldte liggedage, der udtrykker den tid, det tager at sælge en bil. Den totale liggetid for de fire mærker er på 65,4 dage - igen med et lille fald over den seneste uge og igen en udvikling, der er på niveau med markedet.

Isoleret set på biler under fem år er liggetiden nede på 40,9 dage efter et lille fald.

Prisudviklingen for den tysk baserede koncerns biler viser en fortsat stigning på niveau med resten af brugtbilmarkedet. Indekset for de fire mærker voksede samlet med 0,2 i værdi i oktober.

Endelig viser antallet af søgninger på mærkerne en stigning over markedsniveauet.

»Vi har godt 1,3 millioner søgninger på de fire mærker om ugen, og her har der været tale om en stigning. Måske handler det om nyhedsinteressen, men det skal også bemærkes, at generelt ser vi stigende interesse for brugtbiler generelt i øjeblikket sammenlignet med august og starten af september,« påpeger Jan Lang.

Han vurderer dog også, at den generelle fremgang på markedet for brugtbiler er med til at neutralisere en evt. negativ effekt af skandalen.

»Naturligvis har dieselskandalen en afsmitningen på VW-brandet såvel som de tre andre brands. Men der er så stor efterspørgsel efter brugtbiler i Danmark i øjeblikket, at man køber de biler, man kan få, og nogle af dem er altså fra de tre mærker, og i det perspektiv fylder skandalen ikke meget hos bilkøberne. Her er der fortsat rift om en Seat, Audi, Skoda eller VW, og faktisk er markedsudviklingen for de fire mærker på niveau med resten af markedet,« konkludeer han.

Blandt de fire mærker udgør dieselbilernes andel på brugtbilmarkedet 59,6 procent.