Danske Bank vil have F1-lån forbudt

Banken frygter, at sektoren ikke selv kan løse problemet med at bringe udbredelsen ned til et acceptabelt niveau.

Danske Bank indfører via Realkredit Danmark snart nye lån baseret på treårige obligationer med rentefastsættelse hvert halve år. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det etårige flekslån er så populært blandt boligejerne, at det kan blive nødvendigt, at Folketinget forbyder det, lyder den opsigtsvækkende melding fra Danske Banks topchef i erkendelse af, at det kan være svært for sektoren selv at nedbringe andelen af de korte flekslån til et acceptabelt niveau. Det skriver Jyllands-Posten.

»De er blevet populære i en grad, som man nok ikke havde forestillet sig, og det betyder, at stadig flere sætter spørgsmålstegn ved, om der er en risiko i Danmark, når de skal refinansieres, hvis det sker på et tidspunkt, hvor Danmark har problemer,« siger ordførende direktør i Danske Bank Eivind Kolding til avisen.

Eivind Kolding mener, at Danmark ikke kan leve med, at der rejses tvivl om det 200 år gamle realkreditsystem.

Danske Bank og Realkredit Danmark lancerer inden udgangen af august et nyt realkreditlån baseret på treårige obligationer, hvor renten fastsættes hvert halve år.

Det skal erstatte de populære F1-lån. Lignende tiltag er på vej fra andre realkreditselskaber for at tage livet af F1-lånenes popularitet, men Danske Bank tvivler på, at det er nok.

»Man kan frygte, at det ikke er tilstrækkeligt til, at den tvivl, der er til systemet, bliver fejet væk. Hvis det er situationen, mener jeg, at vi må sætte os ned i sektoren og sammen med politikerne finde ud af, om ikke der er brug for lovgivning, som fremadrettet forbyder udstedelser af obligationer med en kortere løbetid end for eksempel tre år,« siger Eivind Kolding.

Det er kontroversielt, at en bankdirektør ligefrem beder politikerne om mere regulering af sin branche, erkender han.

»Det er selvfølgelig usædvanligt, men vi er i forvejen en ekstremt reguleret branche. Derfor vil det ikke være usædvanligt med øget regulering. Problemet er, at det er svært for det enkelte institut at holde igen med at give F1-lån, hvis man ved, at resultatet bliver, at kunden går over til konkurrenten. Og da vi ikke skal have en samordnet praksis i sektoren, kan det være nødvendigt med lovgivning for systemets skyld,« siger Eivind Kolding til Jyllands-Posten.