Danske Bank giver platinkort til velhaverbørn

Danske Bank får kritik for at stille luksus-kreditkortet Mastercard Platin og eksklusive sorte private banking-dankort til rådighed for velhaverbørn på baggrund af forældrenes formue. Konkurrenten Nordea afviser samme praksis på grund af risiko for overforbrug hos de unge.

Danske Bank filial i Lyngby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et af de stærkeste symboler på rigdom, som 18-årige bankkunder får stukket i hånden i Danske Bank – et Mastercard Platin-kreditkort. Hertil kommer et sort VisaDankort udstedt af den eksklusive private banking-afdeling for formuende kunder. Adgangskravet er ikke, at de unge selv er velhavende, men at deres forældre har midler nok til at være kunder i Danske Banks private banking-koncept.

Danske Bank kalder det to år gamle koncept for »Private Banking Young«. Det specielle er, at man udnytter forældrenes formueforhold til at kunne give de unge det eksklusive kreditkort i forventning om, at de unge, inden de bliver 28 år, selv har en formue på mindst to millioner kr. i investerbare midler, som giver dem adgang til selv at være betalende voksne private banking-kunder i Danske Bank.

Men det er ikke alle formuende kunder i Danske Bank, der er lige tilfredse med ungdomsvelhaverklubben. Berlingske Business har været i dialog med en velhavende dansker, som ikke ønsker at stå frem af hensyn til sin familie. Men han er bestemt ikke tilfreds med den kultur, det skabte, da et af hans børn fik et af de eksklusive kreditkort med en månedlig kredit på 50.000 kr.

»Min ældste havde svært ved det. Det var, når de var i byen, så blev det brugt nogle ekstra gange, og så måtte jeg ind og dække det. Danske Bank lever jo på, at forældrene går ind og dækker det. De giver jo kun det kort på baggrund af, at forældrene er en god kunde i banken og tager ikke udgangspunkt i de unges økonomi. Jeg bryder mig ikke om, at de tager forældrene som gidsler,« lyder det fra velhaverkunden. Danske Bank selv lancerer konceptet sammen med en pakke bestående af uddannelsesforløb til de unge danskere, der skal lære at håndtere en kompleks økonomi og et liv med betydelige midler på kontoen. Men det overbeviser ikke den utilfredse bankkunde.

»Det er lidt irriterende, fordi banken stiller mig i et etisk dilemma. Jeg har ikke lyst til, at mit barn skal lade være med at indfri sin gæld, men omvendt er jeg også nødt til at lære barnet økonomisk fornuft. Nu har jeg inddraget kortene.«

Også i Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Morten Bruun Petersen bekymret over, at 18-årige får kreditkort stukket i hånden.

»Banken skal sørge for, at man ikke udsteder kreditkort og andre kort til unge, hvor der er risiko for, at de unge ikke kan styre deres forbrug. Også velhaveres børn kan komme i økonomisk uføre.«

Morten Bruun Petersen påpeger, at adgang til en kredit, som først senere skal betales, kan føre til et usundt lånefinansieret forbrugsmønster:

»De unge påvirkes meget af, hvad andre gør. Vi, der har haft børn på 18 år, ved, at de påvirkes meget af andres forbrugsvaner. Man tror, at andre har flere ressourcer, end man selv har, og det kan give en selvforstærkende effekt. De unge kan nemt komme ud i en situation, hvor de skylder banken nogle penge. Det kan føre til, at man tager kviklån eller SMS-lån for at lukke huller. At komme fra en velhavende familie er ikke en garanti for, at det hele kører rundt, og at man har en sund og solid privatøkonomi i mine øjne.«

Hos Danske Banks største konkurrent Hvad er risikoen ved det?

»Der er den risiko, at man kommer til at bruge mere, end man har i rådighedsbeløb om måneden. Det er ikke en risiko for banken, men jeg ser mere, at der er en risiko for, at man har et forbrug, der er større, end man har i rådighedsbeløb,« siger Hans Henrik Klestrup.

I Danske Bank påpeger chefen for private banking, Marlene Nørgaard, at hun kun har kendskab til to tilfælde ud af ca. 1.000, hvor et ungt menneske er kommet i uføre i Young-konceptet. Hun oplyser, at man fra bankens side har valgt at forebygge eventuelle problemer med overforbrug ved at skrue den almindelige kreditramme for Mastercard Platin ned. Efterspurgt udlandsforsikring

»I vores tætte dialog og samarbejde med forældrene har vi vurderet, at man ikke har brug for en kredit på 100.000 kr., så vi har besluttet os for at sætte det ned til 50.000 kr. Så er det tæt på den kredit, der er på et Visa-kort på 30.000 kr.«

Marlene Nørgaard understreger, at man først og fremmest tilbyder platinkortet gratis til private banking-kundernes børn, fordi kortet har tilknyttet en række forsikringer, som kunderne har efterspurgt. »Et af de store ønsker fra forældrenes side har netop været adgang til Platinkortets gode og udvidede forsikringsdækninger i udlandet. Mange af de unge er i udlandet i kortere eller længere tid. Desuden giver vi aldrig adgang til Private Banking Young uden forældrenes fulde kendskab til konceptet og dermed forudgående samarbejde eller accept.«

Det er først og fremmest ønsket om et længerevarende kundeforhold og uddannelsesforløb med de velhavende unge, som har fået Danske Bank til at satse på ungdomsklubben. Men det giver privatøkonomisk ekspert fra Finanshuset i Fredensborg Kim Valentin ikke meget for.

»Al respekt for Danske Banks ungeprogram, hvor de forsøger at lære dem noget. Men det er altså ikke sikkert, at de unge har fået noget ud af de kurser. Hvis man stiller en kredit til rådighed for de unge mennesker, skal man være sikker på, at de forstår, hvad det betyder at få et minus ind i økonomien,« lyder det fra Valentin, der er stærkt kritisk over for at binde unge op på kreditkort.

I Jyske Bank er der ikke mulighed for at få kreditkort til unge til de normale Jyske Bank private banking-kunder, der har en formue på mere end 1,5 mio. kr. i investerbar formue.

Men banken gør dog en undtagelse:

»For vores særlige private banking eksklusive, der kræver, at man har 50 mio. kr. i investerbar formue. Her har deres børn mulighed for at få et Platinum-kort, hvis de er over 18 år.«

Ifølge Erling Fløe Kristensen vil det så være et Platinum-kort med en kredit på 100.000 kr. og de normale fordele ved kreditkortet såsom forsikringer, diverse rabatter og mulighed for lounge-adgang i lufthavnen.