Dansk surmulen over økonomien

ATP er i færd med at sprede enorme summer ud over danskerne, men folk vurderer selv, at deres privatøkonomi har det dårligere end for et år siden, og mange venter yderligere forværring fremover, viser ny opgørelse.

Selv om vi får adgang til SP-milliarderne, så er er forbrugernes tillid til fremtiden dalet en smule i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om store summer af SP-penge nu regner ned over danskerne, så er befolkningen lidt mere pessimistisk og lidt mere nervøse for deres egen økonomi end for bare få måneder siden, viser nye tal.

Det er forbrugernes tillid til fremtiden, der dykkede en lille smule i juni, selv om mange havde ventet en lille fremgang.

Danmarks Statistik stiller hver måned et repræsen­tativt udsnit af den voksne befolkning en række spørgsmål om deres egen og landets økonomi. Alle disse svar tælles sammen i en særlig feberkurve, som kaldes for »forbrugertillidsindikatoren«.

Jo flere, der svarer negativt på de stillede spørgsmål, jo lavere værdi får indikatoren, og den faldt så til minus 5,5 i juni, efter at den lå på minus 4,7 i maj. I begyndelsen af året var den dog helt nede på mere end minus 11.

Så danskerne er ikke helt så pessimistiske som før, men de er stadig betydeligt mere sortseere, end de var i foråret 2006, hvor optimismen toppede, og indikatoren satte rekord med et plus på over 11.

De fleste økonomer kalder det for »overraskende« og »skuffende«, at forbrugertilliden falder. Udbetalingen af SP-pengene burde således have gjort danskerne lidt mere optimistiske på det økonomiske område. Men det modsatte er sket.

»En anelse skuffende. Det viser, at danskernes humør stadig ligger underdrejet. Selv ikke de lave renter, den fortsatte fremgang på de finansielle markeder og SP-penge, der er på vej ind på kontoen, har været i stand til at løfte stemningen i juni,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er chefanalytiker i Sydbank.

Sparer til alderdommen

Men cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank, Cepos, synes ikke, det er spor underligt, at pessimismen tager til, og lysten til at spare op vokser.

»SP-opsparingen er jo folks egne penge, som de nu får udbetalt. Det øger folks behov for at spare op andre steder til alderdommen. Den lave rente ved de fleste også godt er noget midlertidigt.

Endelig gør de store underskud på de offentlige finanser mange nervøse. Folk kan godt gennemskue, at disse underskud skal betales før eller siden. Så der er givet en del, der begynder at indregne stigende skatter,« siger Mads Lundby Hansen.

For megen usikkerhed

Økonom i Danske Bank, Las Olsen, mener, at den stigende pessimisme skal kædes sammen med udsigten til fortsat stigning i arbejdsløsheden.

Hos Nordea hælder chef­analytiker Anders Matzen mest til, at forbrugerne finder den aktuelle situationen for usikker, hvilket får dem til at være forsigtige.

»Trods denne forsigtighed, har vi fortsat den opfattelse, at husholdningerne vil lade en pæn del af de udbetalte SP-midler gå til forbrug. Det vil især kunne ses i andet halvår. Så vi venter, at det private forbrug har ramt bunden i denne omgang,« siger Anders Matzen.