Dansk rente i ny bundrekord

Nationalbanken sænker renten til det laveste niveau nogensinde. Danskere med især prioritetslån - men også flekslån - kan glæde sig, og der kan være mere på vej. (Opdateret)

Den danske rente har aldrig været så lav som nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Danmarks Nationalbank sænker udlånsrenten med 0,35 procentpoint til 1,65 procent og indsnævrer dermed spændet til den europæiske rente med 0,1 procentpoint.

Det sker, efter Den Europæiske Centralbank, ECB, sænkede den ledende rente med 0,25 procentpoint til kun 1 procent tidligere i dag - også en bundrekord for renteniveauet.

Nationalbanken sænker både indskudsbevisrenten og udlånsrenten med 0,35 procentpoint til 1,65 procent, og det får betydning for både de nye låntagere, der vælger lån med variabel rente, samt for de eksisterende lån med variabel rente, der skal tilpasses inden for overskuelig fremtid.

Læs om besparelserne for boligejere med flekslån.

Renten på realkreditlån med årlig rentetilpasning er omkring 2,9 procent, hvilket igen betyder, at den nærmer sig inflationen.

Renten på prioritetslån sænkes med det samme med 0,35 procentpoint.

Men det danske rentefald påkun 0,1 procentpoint mere end ECB's rentefald efterlader cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen med indtrykket af en forsigtig nationalbank.

"Forudsætningerne for et lavere rentespænd er bestemt til stede, idet markedsstemningen er blevet bedret, kronen har ligget stabilt på den stærke side af centralpariteten over for EUR samtidigt med at valutareserven er blevet opbygget til rekordhøjt niveau," konkluderer Jes Asmussen.

Men valutareserven er delvist opbygget ved hjælp af lån, og dermed polsterer den ikke Danmarks økonomi så meget, som det umiddelbart ser ud til.

Men Jes Asmussen forventer, at nationalbanken selvstændigt vil indsnævre renteforskellen fremover, indtil den når ned i nærheden af 0,40-0,50 procentpoint - altså et fald på yderligere op til et kvart procentpoint.

"Sådanne beslutninger vil i givet fald formentlig blive annonceret fredag formiddage, hvorfor vi fremover  skal holde et vågent øje med pressemeddelelser fra banken, når klokken bliver 10 om fredagen," mener han.