Dansk enegang på skat skaber problemer

Det danske skattesystem er helt enestående i international sammenhæng, og det skaber problemer. Især hvis det for alvor går op for folk, hvor markant højere en levefod de kunne få, hvis de flyttede.

Man kan opnå en højere levestandard for sin hårdt tjente løn med et skattetryk som i visse andre lande. Det er et problem for Danmark i en tid, hvor arbejdskraften bliver mere mobil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Skatten på arbejde er sat ned i stribevis af lande, vi normalt sammenligner os med de senere år. I Danmark er der stort set intet sket. Personskatter indbringer samme høje andel af de samlede skatter, som for både otte, ti og 20 år siden.

Det fremgår af den sidste nye rapport fra de økonomiske vismænd, der udstiller Danmark som et helt særligt sted, når det handler om skat.

Ikke bare fordi vi har verdens i særklasse højeste skattetryk. Men også fordi en meget stor del af alle danske skatter trækkes ud af folks lommer som skat på arbejde. Det skaber problemer, fordi arbejdskraften i disse år bliver mere mobil, og flere end før har mulighed for at arbejde i andre lande – enten som udstationeret af en dansk virksomhed eller som direkte ansat i en udenlandsk koncern.

Senior manager Karin Dam Müller fra revisionsfirmaet Ernst & Young siger da også, at udlændinge er ved at falde bagover, når de hører, hvad danskere betaler i indkomstskat. Plus hvad de udover dette skal punge ud med, hvis de eksempelvis skal købe en bare nogenlunde bil i Danmark.

»Det er et meget stort problem for Danmark, at skatterne er tårnhøje. Det gør, at mange helt afviser Danmark. Men det nytter sandsynligvis ikke kun at sætte skatten på arbejde ned, sådan som der snakkes meget om lige for tiden. Det er de samlede skatter, der skal sænkes, så folk får flere penge mellem hænderne, hvis vi for alvor skal have folk til at knokle og både vil tiltrække og fastholde arbejdskraft,« siger Karin Dam Müller.

Verdens højeste skat

Hun peger dog på, at lønnen i Danmark er højere end i andre lande, hvor arbejds­giverne betaler ret store sociale afgifter oven i lønnen. Men det kan ikke bortforklare, at de danske personskatter er i en international klasse helt for sig selv.

Samlet set er det intet mindre end 825 milliarder kroner, der totalt set kræves op i skatter, afgifter, moms med videre herhjemme. Det svarer til tæt ved 150.000 kroner per indbygger – det er i særklasse det højeste tal i verden.

Tæt ved 52 procent af alle disse penge hentes hjem via de danske indkomstskatter, som betales i form af en kommuneskat, et arbejdsmarkedsbidrag, et sundhedsbidrag samt bund-, mellem og topskatter til staten.

Læs også: Verdens værste skatter

Indkomstskattens andel af de samlede skatter er dermed enestående høj i forhold til andre lande.
I Sverige er det »kun« omkring 30 procent af alle skatter, der kommer fra skat på arbejde, og i lande som Tyskland, Holland og Frankrig er samme andel på mindre end det halve af dansk niveau. Så arbejde beskattes meget hårdt i Danmark.

»Det er et problem, fordi vil skal have flere til at arbejde mere fremover, hvis vores system skal hænge sammen,« siger skattechef Søren Bech fra revisionsfirmaet Price­waterhousecoopers.

Han tilføjer, at Danmark har været presset til at indføre en særlig forskerskat for at tiltrække topeksperter fra udlandet. Den betyder, at der kun betales 25 procent i skat af indkomsten i de første tre år. Derefter stiger skatten til 33 procent i de næste to år, hvorefter der skal betales fuld danske skat, hvis man vil blive i landet.

En hæmsko for Danmark

Cheføkonom i storbanken Nordea Helge J. Pedersen kalder det også for en »hæmsko« for Danmark, at vores personskatter afviger på markant vis fra udenlandsk niveau. Det gør de ikke alene ved at være enestående højde.

Den danske topskat, der samlet set er oppe på tæt ved 63 procent, sætter også ind ved langt lavere indkomster end i noget andet land på kloden. En faglært arbejder rammes således af topskat i Danmark, mens der i Frankrig først skal betales en betydelig lavere topskat af en årsindkomst, der er tre gange højere end, hvad en faglært arbejder tjener.

Læs også: Topskat sender danskerne på sofaen

I Tyskland sætter topskatten først ind, hvis man tjener seks mange mere end en faglært arbejder, og i USA skal der ni gange mere til.

»Det får givet mange unge til at overveje, om de ikke burde forsøge sig i udlandet. De fleste andre steder er skatten på arbejde tilmed sat ned de senere år. Vi har derimod holdt fast i et nogenlunde uændret højt niveau på dette område,« siger Helge J. Pedersen.

Han mener også, at folk hurtigt vil gennemskue det, hvis politikerne blot flytter skatten fra arbejde til boliger, grønne afgifter eller andre områder.

»Det vigtigste for de fleste er, hvad der er tilbage til forbrug, når alle skatter er betalt. Set på den måde er det mindre afgørende, om folk betaler skatten på den ene eller anden måde. Det er det samlede skattetryk, som skal ned,« forklarer Helge J. Pedersen.

Mange får så også noget for deres skattepenge. Universiteter, skoler og hospitaler er gratis. Det er stort set gratis at køre på motorveje, og der er fri adgang til biblioteker. Mange kan se også frem til pensioner som gamle eller dagpenge som ledige.

Meget går til forsørgelse

Men en meget stor bid af de danske skatter går til at forsørge de 700.000 personer mellem 16 og 66 år, der er på enten efterløn, førtidspension eller anden offentlig forsørgelse.

Det betyder, at der ikke er markant flere penge til velfærdssamfundets kerneydelser inden for uddannelse og sundhed end i andre lande. Af samme grund oplever mange, at forholdene på disse områder er bedre i andre lande, selv om de betaler mindre i skat.

»Hvor langt skatterne skal ned, før det er nok, er det dog meget vanskeligt at sige,« lyder det fra Helge J. Pedersen.

Færre penge til overs

Karin Dam Müller mener tilmed, at vi aldrig vil kunne konkurrere med USA eller Storbritannien, uanset hvor lav skatten blev i Danmark.

»For vi er et meget lille land. Folk, der virkelig har fart på, og som vil frem i karrieren, vil tage til USA og Storbritannien, selv om de stort set intet skulle betale i skat i Danmark. Men vi gør det hele meget svært for folk, der gerne vil blive i Danmark. De høje skatter gør det dyrt at hyre hjælp til indkøb, rengøring, afhentning af børn m.m. Samtidig er det noget nær umuligt at få råd til en ny BMW eller Mercedes i Danmark. Så når folk først har prøvet at leve bare nogle få år i udlandet, bliver det meget svært for dem at vende hjem til Danmark. Det vil for de fleste betyde, at de skal give afkald på både hushjælp, stor bil og stor bolig. De vil også få langt færre penge til rejser og andet forbrug,« siger Karin Dam Müller.

Læs også: Sjette reform på vej - skatten er den samme