Danmark nådigt gennem boligkrise

Vi ligger nærmest i et smørhul, når man sammenligner med prisfald i andre lande.

Boligejerne i Danmark er naturligvis ikke glade for prisfaldene, men det er - trods alt - meget værre i mange andre lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Brian Karmark

Boligpriserne rasler ned i Danmark, siges det ofte. Det gør de også. Men udviklingen har været endnu mere voldsom i andre lande, fremgår det af den kvartalsvise internationale oversigt over udviklingen i huspriserne i Global Property Guide. 

Det værste sted at være boligejer har over det seneste år været i den lettiske hovedstad Riga. Her er huspriserne justeret for inflation faldet med 60,8 procent over det sidste år - og 58,9 procent hvis der ikke korrigeres for inflation, fremgår det.

Det kvalificerer Riga til at have det mest pressede boligmarked i verden på Global Property Guide listen.

Næststørste prisfald er registreret i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. Her er priserne 49 procent lavere end for et år siden. Nummer tre på listen er Bulgarien, hvor priserne er faldet 25 procent.

Det mest foruroligende ved udviklingen i Riga er ikke kun, priserne her er faldet mest. Priserne stadig er på fuld fart nedad.

Fra første til andet kvartal faldt huspriserne i Riga således med 27 procent. Næsthøjeste sats i andet kvartal var Bulgarien med et fald på 10 procent.

Danmark har haft betydeligt mindre prisfald end dette. Danske huse er blevet 12,5 procent mindre værd i forhold til i andet kvartal 2008, viser opgørelsen. Dermed indtager Danmark en niendeplads på listen - fra bunden vel at mærke.

Tømmermænd efter festen

Hos Home siger kommunikationschef Niels H. Carstensen til denne udvikling, at Danmark har et mere stabilt boligmarked end de fleste andre lande.

"Siden Anden Verdenskrig har vi haft tre boligkriser, hvor priserne er faldet meget. Men danskerne glemmer ofte de store prisstigninger, der har været, før priserne faldt. Festen på boligmarkedet, hvor priserne steg, var på over ti år. Nu har vi så haft et par år med oprydning efter festen, og så tænker man mere på hovedpinen end på selve festen," siger Niels H. Carstensen.

Home venter, at prisbunden er inden for rækkevidde, og at der mangler ca. fem procent, før prisfaldet stopper. Men det er naturligvis en prognose for fremtiden med alle de usikkerheder, der er forbundet med dette.