Danmark i front med stigende boligskatter

Trods skattestoppet er skatten på boliger i Danmark steget betydeligt mere end i andre lande siden år 2000. Danmark har nu den fjerdehøjeste samlede ejendomsbeskatning i EU.

Danmark er et af de EU-lande, der beskatter boliger hårdest. Vi er tilmed også blandt de lande, hvor boligskatterne er steget mest siden 2000.
Læs mere
Fold sammen
Danmark er et af de EU-lande, der beskatter boliger hårdest. Vi er tilmed også blandt de lande, hvor boligskatterne er steget mest siden 2000. Blandt de 27 EU-lande, er det alene Frankrig, Irland, Ungarn og Belgien, der har øget skatten på boliger mere end herhjemme.

Der er samtidig en række lande, som har sat deres skat på boliger ned. Det gælder eksempelvis for Holland, Sverige og Luxembourg, fremgår det af tal fra EUs statistikkontor Eurostat.

»Man kunne måske tro, at boligskatterne ville have udviklet sig langsommere i Danmark end i EU-lande uden skattestop. Men det er ikke tilfældet. Trods skattestoppet siden 2002 er boligskatterne steget hurtigere i Danmark end i de fleste andre EU-lande, og det skyldes især den stigende grundskyld,« siger underdirektør i Realkreditrådet Peter Jayaswal.

Der er tilmed udsigt til en betydelig yderligere stigning i de danske boligskatter fremover, idet grundskylden vil fortsætte med at stige markant – især i og omkring København.

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark kalder det »uheldigt«, at det især er grundskylden, som er steget.

»For det er en skat, der er svær at gennemskue, og som let kan føles uretfærdigt, fordi det mange steder er svært at finde den rette pris på en grund.« Han kalder det ærgerligt, at vi herhjemme ikke har fået lavet en mere fremtidssikret boligbeskatning.

»Man kunne forholdsvis let kræve de samme boligskatter op på en langt bedre måde end i dag, hvor grundskylden kan ramme boligmarkedet uheldigt ved at stige, selv når priserne falder,« siger han.

Den samlede danske skat på fast ejendom i forhold til BNP er steget fra 2,3 procent i 2000 til 2,7 procent i 2011. I Sverige er boligskatterne på 1 procent af BNP, i Norge er tallet 1,1 procent, mens de tyske boligskatter er nede på bare 0,9 procent af BNP.

Den stigende grundskyld har skabt stor frustration hos mange kommunalpolitikere, og på Christiansborg kræver både de Konservative og Liberal Alliance, at grundskylden fryses fast i kroner og øre, hvis blå blok vinder næste valg.

Selv om det er en dyr løsning, siger skatteordfører Brian Mikkelsen fra de Konservative, at en fastfrysning af grundskylden vil være blandt partiets absolutte topprioriteringer efter et regeringsskifte.

Venstre vil derimod ikke love at bremse stigningen i grundskylden. Her er fokus mere rettet mod at sænke andre skatter og afgifter.