Danmark er ikke en boligbundprop mere

Det danske boligmarked var et af de hårdest ramte i finanskrisen, men over det sidste år har markedet klaret sig bedre end mange andre i de rige landes klub.

Det er især markedet for ejerlejligheder, der er steget det seneste år, og som har sendt Danmark op over midten i en opgørelse over boligpriser fra OECD. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Priserne på en bolig i Danmark skraber ikke længere bunden. Det sidste år er boligpriserne  steget 1,1 procent, når inflationen er trukket fra. Det er bedre end mange andre lande i de rige landes klub, men ikke bedre end vores naboer.

I Sverige steg priserne nemlig 2,8 procent og i Norge 5,2 procent. Det viser en ny opgørelse fra OECD. Forbedringerne placerer Danmark lige over midten blandt de omtrent 30 medlemslande, og det er godt nyt for hele økonomien, siger seniorøkonom i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen til Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

For hvis boligmarkedet stabiliserer sig, er der grobund for en forbedret økonomi, og udenlandske investorer i danske stats- og realkreditobligationer kan føle sig mere trygge. Men man skal dog huske på, at de seneste års stigninger ikke har været gældende for hele landet.

Det er nemlig især de større byer og især hovedstaden, der har været præget af boligprisstigningerne, ligesom det primært er markedet for ejerlejligheder. Ude i provinsen falder priserne stadig, og husene er sværere at få solgt, siger Jens Nærvig Pedersen til Jyllands-Posten.

Han forudser at prisstigningerne vil fortsætte i samme tempo som reallønsstigningerne de næste år. Og netop reallønnen har betydning for stigningerne i de andre skandinaviske lande sammen med befolkningstilvæksten og en forbedret forbrugeroptimisme.