Danica risikerer at tabe gebyrsag

Pensionskunder har fået lov til at prøve et omstsridt pensionsgebyr i Danica ved Højesteret - branchen risikerer milliardregning.

Det endelige opgør om et omstridt pensionsgebyr venter i Højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Oven i de massive øretæver fra finanskrisen risikerer pensionssektoren nu også at skulle betale milliarder tilbage til kunderne, hvis Højesteret giver Ankenævnet for Forsikring ret i, at et omstridt gebyr er ulovligt.

Prøvesagen er anlagt af en gruppe pensionister mod Danske Banks pensionsselskab Danica, som alene står til at skulle tilbagebetale mere end én milliard kroner, hvis Danica taber sagen, skriver Jyllands-Posten.

SEB Pension er sagsøgt i en lignende sag ved Østre Landsret, som tidligere har givet Danica medhold i den førstnævnte sag.

Striden står om et gebyr på 56 kr. om måneden, mens pensionen er under udbetaling - et gebyr, som indbringer Danica godt 180 millioner kroner om året. De utilfredse Danica-kunder mener, at selskabet har opkrævet gebyret, uden det var aftalt i pensionsordningen, mens Danica argumenterer med, at beløbet dædkker de administrative omkostninger for de pågældende kunder.

Sammenlagt indkasserer pensionsselskaberne ifølge Jyllands-Posten årligt omkring 300 millioner kroner på sådanne gebyrer.

Nu har pensionisterne fået bevilget fri proces til at få sagen prøvet ved Højesteret.
Chefjurist Malene Stadil fra Danica siger om sagen:

"For os er det afgørende, at kunder, som trækker på vores serviceapparat, også er med til at dække vores omkostninger. Det gælder også for pensionister og for kunder, der har sat deres pensionsindbetalinger i bero."

Dermed er hun i samklang med det lovfæstede såkaldte kontributionsprincip, der forbyder, at nogle grupper af pensionskunder betaler andres omkostninger.

I pensionsbranchen ventes det, at Østre Landsret vil vente med at tage stilling i sagen med SEB Pension, indtil Højesteret har taget stilling i sagen mod Danica, som forventes indledt i 2010.