Danica har overhalet PFA på afkast for 2016

Investeringsguldfuglene Jesper Langmack og Poul Kobberup fortsætter med at levere markedets bedste pensionsafkast - nu for Danica i stedet for PFA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra april i år blev Danica organisatorisk tilknyttet Danske Banks nye forretningsenhed, »Wealth Management«. En enhed som samler de stærkeste kompetencer inden for pensionsopsparing samt formue- og kapitalforvaltning. Ambitionen er at nå helt i top ved at tilbyde markedets bedste ­afkast, at være innovative og have et stærkt kundefokus. Den succesrige Tonny Thierry Andersen står i spidsen for den nye investeringsorganisation. Ligesom han gjorde det for MobilePay.

Danica udgør en væsentlig andel af det nye prestigeprojekt med en enorm kundemasse og pensionsformue på 400 mia. kr. Danica har dertil leveret et af de nye slogans, herunder at »afkastet følger personer«. Dette er særligt relateret til, at Danica Pension har kapret og ansat de to mest succesrige investeringskompetencer fra hovedkonkurrenten, PFA Pension: Investeringsguldfuglene Jesper Langmack og Poul Kobberup. Særligt de to har historisk evnet at levere pensionsmarkedets absolut bedste pensions­afkast.

Og det svendestykke ser ud til at have fulgt med personerne i en dugfrisk afkastopgørelse for 2016. Altså at de to fortsætter med at levere markedets bedste afkast, nu bare i Danica Pension. Danica ligger – som det ses i tabel 1 – bedst i 2016 med 4,8 pct. i investeringsafkast, mens PFA ligger længere tilbage med 4,3 pct. Det er en behagelig nyhed for Danicas pensionskunder. Omvendt må det give panderynker og bekymring hos PFA. Det udhuler nemlig konkurrencefordelen ift. at fremvise gode historiske afkast, som jo er leveret af konkurrentens guldfugle, de to, som altså nu er fløjet fra reden.

Foruden initiativet med at samle kompetencer og hyre det stærkeste investeringshold har Danica udviklet en optimeret porteføljekonstruktion i markedsrenteproduktet Danica Balance. Det er sket med lancering af en investeringsforening, Mix Fonden. I tabel 1 ses, at Mix Fond topper og har leveret et afkast for året på 6,4 pct. Fordelene ved en ekstra fond er illustreret i figur 1. Her ses det, at man kan reducere investeringsrisikoen og samtidig forbedre det forventede afkast. Den nye fond tilbyder kunderne en større investeringsfleksibilitet og valgmulighed, eksempelvis muligheden for at vælge 100 pct. investeret i Mix Fonden.

Mix Fonden indeholder en stribe attraktive og eksklusive investeringsklasser, som normalt kun er forbeholdt institutionelle investorer. Men via den nye Mix Fond kan Danica tilbyde kunderne nye fordele.

Historisk har særligt bankerne været kritiseret for kun at tilbyde kunderne bankens egne investeringsforeninger – skønt der på udvalgte områder sagtens kunne findes bedre alternativer. Men også på det område har Danske Bank udviklet sig positivt og valgt at være væsentligt mere selvkritiske. I spidsen til forbedring af investeringsprocesser har Danske Bank rekrutteret Anders H. Svennesen, som på mange områder kan tage æren for ATPs enestående investeringsresultater og risikostyring af de historisk udfordrende rentefald. Som eksempler på at Danica er kommet længere med uvildigheden og større brug af de bedste eksterne investeringsforeninger kan nævnes, at halvdelen af Danicas investeringsforeninger er eksterne, mens eksempelvis Nordea Pension kun tilbyder at 20 pct. er eksterne, og 80 pct. er bankens familiefonde. Danica tilbyder i samme boldgade som den eneste i markedet fuld investeringsfrihed i eksempelvis navngivne aktier via konceptet Danica Select.

I tabel 1 bemærkes, at Nordea Pension har klaret det dårligst i 2016 med 0,5 pct. i afkast. I tabel 2 ses tilsvarende, at alle Nordeas aktie-familiefondene i unit link klarer det mindre fint. Havde Nordea tilbudt deres kunder en mere uvildig adgang til eksterne fonde, eksempelvis de dygtige og hæderkronede investeringspersoner fra BLS Capital, kunne kunderne have fået et bedre afkast på 5,5 pct.

Hvis udsagnet »personer gør forskellen« fortsat holder, er der lagt op til en spændende tid.

Jørgen Svendsen er aktuar og direktør i AFPR. Forsikringsmægler. Rådgiver inden for forsikring og pension. Tidligere ansat som direktør i pensionsselskaber og mæglervirksomhed. Email: js@afpr.dk