Danica fjerner kundernes lænker

Landets største pensionsselskab fjerner det såkaldte kursværn og hæver samtidig kontorenten for at forhindre kundeflugt. Andre selskaber har fortsat kursværn på op til 10 procent. (Opdateret 30. sept)

Henrik Ramlau fra Danica Pension: Hvis man vil med på en yderligere optur på aktier, så er det med at komme over i markedsrenteprodukterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Banks pensionsselskab Danica ophæver om få dage det såkaldte kursværn, der betød, at kunder med en traditionel pensionstype skulle efterlade to procent af deres opsparing ved flytning. Det blev indført 28. oktober 2008, fordi markedsværdien af kundernes opsparing var blevet mindre end de beløb, der stod på kontoen.

Nu har aktier og kreditobligationer givet pensionsselskabet så megen medvind, at kursværnet ophæves 1. oktober. Og samtidig hæver selskabet kontorenten fra 1,5 procent til 2,25 procent efter skat formentlig for at dæmme lidt op for udflytning af kunder til andre selskaber.

»Vi har haft ganske pæne afkast på aktier og kreditobligationer, og derfor kan vi ophæve kursværnet og hæve kontorenten. Vi har jo spillet på kreditkrisen og det større rentespænd mellem kredit-
obligationer og stats- og realkreditobligationers fire procents rente,« siger Danicas administrerende direktør, Henrik Ramlau-Hansen, som oplyser, at fremgangen skyldes ligeligt aktier og kreditobligationer.

Han oplyser yderligere, at Danicas investeringer af pensioner i de traditionelle ordninger har haft et samlet afkast på 2,6 procent i første halvår med en yderligere forbedring indtil videre i andet halvår.

Flyt hvis du vil med på aktietoget

Men Henrik Ramlau-Hansen peger på de såkaldte markedsrentepensioner som løsningen til kunder, der vil have fuldt udbytte af – og tror på – en fortsat optur på aktiemarkederne.

»Selv om vi har opjusteret renten, så forventer vi et fortsat lavt niveau for kontorenten fremover. Så hvis man vil med på en yderligere optur på aktier, så er det med at komme over i markedsrenteprodukterne,« siger han.

Flere konkurrerende pensionsselskaber har luret på at tage kunder fra Danica på grund af den relativt lave kontorente i landets største pensionsselskab.

Ifølge flere selskaber har mange kunder ventet på, at Danicas kursværn blev ophævet, så de kunne flytte deres fulde opsparing.

»Der kan da godt være kunder, der flytter til andre selskaber, når vi ophæver kursværnet. Men så håber vi jo, at de også får øje på, at vi har hævet kontorenten. Jeg tror ikke, at tilbagekøb får et stort omfang,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

Skal leve op til pensionspakken

I regeringens såkaldte Pensionspakke, der gav pensionsselskaberne mulighed for at beregne deres fremtidige forpligtelser på en mere lempelig måde, blev der også lagt bånd på selskabernes mulighed for at hæve kontorenter og tilskrive kunderne bonus.

Men ifølge Henrik Ramlau-Hansen holder Danica sig inden for hjælpepakkens ramme, som lyder på kun at hæve kontorenten forsvarligt.

Selskaberne (må) som udgangspunkt ikke påtage sig forpligtelser ud over de aftalte pensionsgarantier, hedder det i aftalen.

»Det har vi selvfølgelig overholdt,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

Efter Danicas ophævelse af kursværnet findes det kun hos Skandia, SEB Pension samt hos Topdanmark og udgør tre procent hos de to sidstnævnte.

I Skanida koster det 10 procent af opsparingen at flytte den.