Dæmper på udlånet til private

Danskerne låner stadig masser af penge, men væksten i udlånet er bremset op, viser nye tal fra Danmarks Naionalbank.

Der bliver stadig lånt penge ud til danskerne, men det går ikke helt så hurtigt som tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Der er stadig gang i långivningen til danskerne - men det går langt fra så stærkt som tidligere. I december steg bankernes udlån til husholdningerne med fire milliarder kroner i forhold til november til i alt 587 milliarder kroner, mens udlånet til erhvervslivet steg med ni milliarder kroner til 615 milliarder kroner. Det viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Bankerne har altså ikke smækken kassen helt i - omvendt kan det heller ikke fastslås, at den seneste bankpakke var unødvendig, vurderer økonomer.

Chefanalytiker i Sydbank Christian Hilligsøe Heinig, peger på, at udlånsvæksten til erhvervslivet er på det laveste niveau siden maj 2005, mens vi skal tilbage oktober 2003 for at finde en lavere udlånsvækst til husholdningerne. Og det er ikke overraskende, at udlånsvæksten er aftagende som en reaktion på det markant sløjere konjunkturbillede.

- Det store spørgsmål er imidlertid, hvorvidt vi i øjeblikket er i gang med at se en såkaldt kreditklemme - altså at virksomheder med produktive investeringer og private husholdninger med fornuftig økonomi simpelthen ikke kan få lov til at låne penge i bankerne. Det i sig selv vil være katastrofalt for den økonomiske vækst. Ser vi nærmere på dagens tal er der endnu ingen konkret ammunition til at sige, at dansk økonomi er havnet i en sådan situation, siger Christian Hilligsøe Heinig.

/ritzau/