"Dækker garantien også mine aktier?"

Er opsparing i aktier og på et pensionsdepot i banken omfattet af indskydergarantien?

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Gennem årene har jeg sparet en del penge op på en ratepension, som jeg regner med at begynde at bruge af om cirka ét til to år. Langt den største del af opsparingen er anbragt i værdipapirer - hovedsagelig i obligationer og i mixpuljer.

Så vidt jeg har forstået, dækker Indskydergarantifonden alle pensionsmidler ved en banks konkurs. Hvad jeg imidlertid er i tvivl om er, om det også gælder den del af pensionen, som er anbragt i værdipapirer - ikke mindst, hvis disse er udstedt af den konkursramte bank selv?

Med venlig hilsen S.M.

! Dit spørgsmål, der vedrører lov om Garantifond for Indskydere og Investorer, er desværre meget aktuelt. Derfor får du et lidt bredere svar.

Som det fremgår af faktaboksen, dækker Indskydergarantifonden navnenoterede indskud med et beløb svarende til 100.000 euro eller cirka 750.000 kroner. Ved navnenoteret indskud forstås kontante indlån. Renter dækkes frem til datoen for anmeldelse af betalingsstandsning eller datoen for afsigelse af konkursdekret. Renter efter disse datoer kan anmeldes i konkursboet.

Dækningssummen på cirka 750.000 kroner er efter fradrag af eventuelle gældsforpligtelser over for banken. Da det alene er kontante indlån, der er dækket, omfatter Garantifondens dækning således ikke udstedte checks, garantierklæringer eller værdipapirer udstedt af den konkursramte bank.

Indestående på kapitalpensionskonti nævnt under punkt 2 dækkes fuldt ud: Hermed menes både hele indeståendet uanset størrelse og uden modregning af eventuelle gældsforpligtelser til banken.


Og nu til svaret på dit egentlige spørgsmål: De værdipapirer, der ligger i et værdipapirpensionsdepot tilknyttet din ratepension, vil du få udleveret af den konkursramte bank, idet den konkursramte bank blot opbevarer værdipapirerne på dine vegne. Men hvis der i værdipapirpensionsdepotet måtte være aktier udstedt af den konkursramte bank, er disse tabt.

Dækningen i henhold til Indskydergarantifonden vedrører alene selve indeståendet på pensionskontiene og omfatter dermed ikke de værdipapirer, der måtte ligge i et eventuelt værdipapirpensionsdepot tilknyttet din ratepensionskonto.

Med venlig hilsen Susanne Jakobsen, advokat, www.ForumAdvokater.dk

Læs mere om Garantifonden for Indskydere og Investorer på www.gii.dk