Dårlig planlægning kvæler juleøkonomien

Uden madplan og gaveidéer ender julehandlen med at blive meget dyrere end nødvendigt.

Hvis du udskyder gavekøbene til sidste øjeblik, bliver de oftest dyrere, end hvis du havde været ude i bedre tid, fortæller Charlotte Arvad. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Butikkerne er i fuld gang med at pynte op til jul, og mange irriteres grænseløst over det. Men der er penge at spare i at tænke på jul, inden kalenderen skriver december.

Hvis familiens medlemmer allerede nu har skrevet ønskesedler, så er chancen for at finde gaven til nedsat pris meget større i november end i december, fortæller Susanne Arvad, der er direktør i Arvad Finanshus.

»Mange af de rabatter, du kan finde både i butikken og på nettet i oktober og november, forsvinder i december,« siger hun til Ritzau Fokus.

Derfor kan der være penge sparet i at bede om ønsker og finde på gaver i god tid. Det kan nemlig blive rigtig dyrt, hvis indkøbene udskydes til sidste øjeblik.

»Ved at være sent ude kommer man nemt til at købe dyrere gaver, end hvis gaveindkøbene var blevet planlagt og udført i god tid. Impulskøb og sidste-øjeblikskøb gør gerne tingene 20 til 25 procent dyrere,« forklarer Susanne Arvad.

Hos Penge- og Pensionspanelet anbefaler forbrugskonsulent Louise Skjødsholm også at planlægge, hvad familien skal have at spise i juledagene. Det kan nedbringe udgifterne.

»Julen handler for mange om, at der i hvert fald ikke skal mangle noget. Så mange køber rigeligt med mad og godter og i nogle tilfælde også alt for meget,« forklarer hun.

Mange familier er ifølge Susanne Arvad blevet gode til at aftale beløbsgrænser, så udgifterne til julegaver ikke stikker af, men hun minder om, at gaverne i mange familier ikke begrænser sig til 24. december.

»I et budget for julegaver skal man også huske at indregne kalender- og adventsgaver. De mange små gaver kan virkelig løbe op, hvis de ikke er regnet med i gavebudgettet,« siger hun.

I den bedste af alle verdener havde danskerne en julekonto, hvor der hver måned blev lagt lidt penge til side, så december ikke blev så stor en økonomisk mundfuld, som den ender med at blive for mange hvert år.

Men Louise Skjødsholm erkender også, at mange ikke får gjort det. I stedet kan man katalogisere sine udgifter i december og gå sin netbank efter i januar og på den måde afdække, om der er blevet brugt uventet mange penge på et område, der måske slet ikke var tænkt med som en udgift.

»Men en bufferkonto er stadig smart, ikke kun til jul, men også i januar, som for mange også bliver en dyr måned med store årlige udgifter som eksempelvis ejendomsskatter,« siger Louise Skjødsholm.

Susanne Arvad bakker også op om at lægge penge til side året igennem.

»Også fordi mange lader sig friste igen allerede til januarudsalget,« siger hun.