Da 900.000 kr. fløj ud af min lomme

Forkert timing i salg af ejerlejlighed og køb af andelsbolig kan være en dyr fornøjelse. Det går godt nu, men priserne på det københavnske boligmarked kan vende forbavsende hurtigt.

Andelslejligheden blev købt i rekordtempo. Men salget af ejerlejligheden lod vente på sig – næsten et år tog det. Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dele af det danske boligmarked banker igen af sted. Nok en gang er det priserne på ejerlejligheder i storbyerne med specielt København i spidsen, der stryger i vejret.

De seneste tal fra hovedstaden viser, at ejerlejligheder er steget med lidt over ti pct. i pris i det seneste år. Minder fra lige før finanskrisen springer frem og får økonomer til at advare om en prisfest, der er begyndt at blive lidt for sjov.

Hertil kommer, at hver femte ejerlejlighed i København ifølge Boliga.dk sælges til mere end den udbudte pris. Puha, nu kan det da vist snart kun gå galt. Og hvis man i øjeblikket er på boligjagt i det københavnske, er det store spørgsmål, om man skal skynde sig at slå til, eller om man kan slå koldt vand i blodet.

Hvornår er den perfekte timing til at købe en ejerlejlighed, hvis man ser på det rent økonomisk? For små otte år siden skiftede jeg min daværende ejerlejlighed på Amager ud med en andelslejlighed ikke så langt derfra. Og min timing var ikke god.

Jeg gik længe med tanker om at ville flytte, men turde ikke hoppe over på andels­markedet, fordi der kom jo endnu flere prisstigninger på ejerlejligheder i København. Det mente alle dengang. Men pludselig kom tilbuddet om at købe en god og stor andels­lejlighed, og jeg sprang til. På grund af ny valuarvurdering i andelsforeningen var lejligheden netop steget med 500.000 kroner i pris.

Alligevel slog jeg til og skulle derefter bare have solgt min ejerlejlighed. Bare et halvt år tidligere lød det fra mæglerne, at det ikke var noget problem. Men markedet var pludselig vendt, og det var gået stærkt. Det tog næsten et år at sælge lejligheden, der dog stadig indbragte en lille gevinst. Mere præcist på omkring en halv mio. kr.

Men da jeg første gang fik vurderet min lejlighed, lå den 400.000 kroner højere. Bagefter kan man kun spørge sig selv om, hvorfor jeg ikke hoppede ud af ejermarkedet lidt før. Hvorfor var det, at jeg som mange andre troede, at der bare ville komme et væld af nye prisstigninger.

Dengang var det ikke kun økonomerne, som talte om, at prisstigningerne ville fortsætte. Det var ligeledes en udbredt opfattelse blandt de øvrige beboere i min daværende ejerforening. På en ekstraordinær generalforsamling i ejerforeningen var der en af de andre nye beboere, der sagde, at han lige havde købt ejerlejligheden, og det var den bedste investering, han nogensinde havde gjort. Den var på bare få måneder allerede steget mange tusinde kroner i pris.

Læren er, at hukommelsen er kort. Uanset hvor godt det går med ejerlejlighederne i København for tiden, kan det se helt anderledes ud om fem år. Og det kan vende meget pludseligt.