Comeback til udkanten: Her er huspriserne højere end før finanskrisen

Arkivfoto. Gågaden i Ribe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien, om hvordan det går på boligmarkedet i Danmarks fjerneste egne i de såkaldte yderkommuner, er efterhånden blevet som et skamspillet popnummer i radioen; kun de færreste kan være i tvivl om, hvordan sætningerne går.

Men i 2016 er det lykkes én af de i alt 16 yderkommuner at vende Udkantsdanmarks bolignedtur med en gennemsnitlig kvadratmeterpris, der er højere end for ti år siden, hvor boligmarkedet var brandvarmt. Det skriver boligportalen Boliga.

For mens en villa eller et rækkehus i Varde i 2006 kostede 7.403 kr. pr. kvadratmeter, når der korrigeres for inflation, var den gennemsnitlige salgspris for en kvadratmeter i 2016 på 7.980 kr.

Er det således et gennemsnitlig hus på 140 kvadratmeter, der trækker, svarer det til, at man sidste år skulle betale godt og vel 1,1 millioner kr. for sit nye hus, mens man i 2016 kunne nøjes med at betale lidt mere end én enkelt million.

Flere kan være på vej op

Korrigeres der ikke inflation, kan fem andre yderkommuner ifølge Boliga slutte sig til Varde på toppen af udkantsmarkedet.

I både Struer, Skive, Thisted, Ringkøbing-Skjern og Vesthimmerlands kommune nåede priserne i 2016 nemlig også ét niveau, der er mere end 350 kr. højere pr. kvadratmeter end i 2006.

Tager man inflationens udvikling i betragtning, ser det bedst ud i Vesthimmerlands, Skive og Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor der er under 450 kr. op til før-krise priserne.

Lolland kæmper

I flere af yderkommunerne er der ikke helt så meget at glæde sig over, hvis man står på tærsklen til at sælge sin bolig.

På Læsø og Langeland er priserne således faldet med omkring 1.000 kr. pr. kvadratmeter, mens man i Tønder i gennemsnit betalte 1.600 kr. mindre for sit hus i 2016 end i 2006.

Værst ser det dog ud på Lolland, hvor priserne på villaer og rækkehuse i den grad er draget sydpå.

Når der ikke korrigeres for inflation, blev der i 2016 betalt knap 2.500 kr. mindre for et hus, end det ville have kostet i 2006.

Ser man på en ganske gennemsnitlig villa på 140 kvadratmeter, svarer det til, at man i 2006 måtte slippe 900.000 kr. for en villa.

Mens man sidste år kun skulle nøjes med at punge ud med noget nærmere det halve, nemlig: 560.000 kr.

Se, hvor det er billigst og dyrest at købe hus i Danmark